Kan innehålla annonslänkar.

Kvinnlig intimhygien

Kvinnlig intimhygien – tvätta fittan rätt

Att hålla fittan ren är inte så svårt. Kvinnlig intimhygien sköter nämligen sig själv till stor del, men det är viktigt att hålla efter på dem ställen där fittan inte mäktar med att göra rent. 

Här nedan går vi igenom hur du på bästa sätt tvättar fittan och framförallt vad du inte ska göra. Tvättar du fel kan du nämligen orsaka den klassiska fiskdoften vilket väldigt få tycker är charmigt. 

Allt om kvinnlig intimhygien

1. Hur ska man tvätta fittan?

Rengöra vaginan

När du ska tvätta fittan är det utsidan som ska göras ren, inget på insidan! Detta är otroligt viktigt för om du väljer att börja spola upp och in i slidan eller kanske ännu värre: att börja tvåla på insidan så kommer det med stor sannolikhet leda till att din fitta luktar illa. 

Hur kommer det sig att man inte ska tvätta insidan? Jo, fittan renar nämligen sig själv genom flytningar som ser till att bakterier och smuts lämnar på naturlig väg. 

Om du däremot börjar tvåla kommer du påverka PH-värdet negativt, något som leder till den klassiska ”ruttna fisk-doften”. Att tvätta fel kommer alltså paradoxalt nog orsaka att det luktar värre. 

När du ska tvätta fittan kan du använda dig av duschen och spruta försiktigt eller dra fram och tillbak med en ren blöt handduk eller en duschsvamp. Dra med fördel från fittan bak mot anus och vänd sedan pappret eller handduken och dra igen. Då förebygger du att få in så kallade kolibakterier från anus i slidan vilket kan leda till infektion.

Vattnet ska helst vara varmt för att rena så bra som möjligt, men hur ska man göra med tvålen då…?

2. Tvål eller inte?

Det här är kanske den mest omtalade frågan när det kommer till kvinnlig intimhygien, för det finns nämligen två olika skolor gällande om hur man ska tvätta sin fitta. Vissa menar på att man ska tvåla medan andra förespråkar vatten. Så vad ska man då välja och hur ska man tänka?

Båda alternativen fungerar faktiskt bra och du bör välja det som känns bäst för dig! Att tvätta fittan med enbart vatten gör jobbet tillräckligt bra så länge det är varmt men många känner sig fräschare efter de använt tvål. 

När du har använt enbart vatten ett tag vänjer sig kroppen av sig med tvålen vilket leder till att du blir renare av dig själv. Minskad tvålanvändning vid fittan minskar nämligen talgproduktionen så att din hy inte blir lika fet. 

Vissa väljer även att köra utan tvål vissa dagar och med tvål andra beroenden på hur dagsformen är. Detta är vårt bästa tips, att skippa tvålen när man inte tycker det behövs eftersom det främjar en sund bakteriekultur i slidan. Att våga hoppa tvålen ibland kan alltså göra dig renare. 

Använd rätt tvål

Om du bestämmer dig för att tvåla så är det väldigt viktigt att du använder dig av rätt tvål. En intimtvål är gjord för fittan genom att vara mild och skonsam till skillnad från starka parfymerade duschtvålar som löper större risk att rubba slidans PH-värde. 

Köp en intimtvål på apotek, i matbutik eller hos en sexbutik. Intimtvålen kan även användas till andra känsliga områden på kroppen såsom ansikte. 

3. Tvätta fitta med olja

Hålla sin kvinnliga intimhygien med olja? Ja, det är effektivare än vad du kan tro!

Ifall du inte tänker hoppa in i duschen men ändå vill göra rent underlivet kan du använda dig av en handduk eller papper med lite kokosolja eller olivolja på. Eftersom olja löser upp annat fettbaserat smuts får man ett förvånansvärt rent resultat genom att bara torka på huden.  

Att använda toalettpapper är perfekt. Då kan du hälla lite olja på en bit papper, torka rent på utsidan av fittan och sedan ta nytt papper för att få bort den olja som är överbliven. Efteråt kommer du känna dig mycket renare än innan utan att för den delen ha behövt duscha. 

Att ha med sig lite olivolja på burk i handväskan är därför ett bra sätt att snabbt kunna rengöra sig när man inte är hemma. Smit bara in på valfri toalett och ta lite papper. Perfekt om du får en oväntad dejt, råkar få en stor flytning, mens eller bara vill fräscha upp dig lite. 

4. Tvätta inte för ofta

Att tvätta fittan för ofta kommer leda till att man blir smutsig snabbare vilket innebär att man då måste hålla rent med ännu jämnare mellanrum. Du hamnar alltså ganska snabbt i en spiral där du blir blir smutsig snabbare desto mer du tvättar. 

Enligt gynekologer ska man tvätta varje dag till en gång var tredje dag beroende på hur din kropp fungerar, om du rör dig mycket, har mens, har ett aktivt sexliv eller inte och så vidare. Här gäller det att hitta en rutin som fungerar bra för dig och gör att du känner dig fräsch. 

För att få ner antalet tvättar är ett bra knep att sova utan trosor. Du luftar då vaginan och främjar dess naturliga rengöring! Du bör även planera så att du inte duschar mer än en gång per dag. Om du ska träna efter jobbet eller skolan kan det därför vara smart att skippa morgonduschen. 

5. Hur ska en ren fitta lukta?

Många undrar hur fitta ska lukta och tvättar sig för ofta på grund av att de eftersträvar en doft som inte är naturlig. Fitta ska lukta kön vilket är en olika doft för alla. De flesta rena fittor luktar friskt och syrligt, inte rutten fisk som vissa har föreställningar om. 

Eftersträva därför den friska könsdoften eftersom det innebär att allt fungerar som det ska. Tycker du det luktar illa och unket har du förmodligen en obalans i bakteriekulturen och det kommer bara bli värre desto mer du tvättar.

Om du luktar lite fiskliknande är det bästa du kan göra att vänta några dagar eftersom flytningarna oftast återställer balansen av sig självt så länge du inte stör. 

Med detta sagt är en stor del av kvinnlig intimhygien att inte göra något alls eftersom fittan tar hand om det mesta. Du bör alltså hålla efter på utsidan och se till att allt är fräscht där men inte göra mer än så. Våga även skippa tvålen ibland! 

Författare: