Innehåller annonslänkar. 

Manliga preventivmedel - motverka graviditet och könssjukdomar som man

Preventivmedel män: finns p-piller för killar?

Vilka preventivmedel för män finns det att köpa idag och hur ser framtiden ut, kommer män kunna knapra p-piller eller sätta in en p-stav precis som kvinnor kan? 

Framtiden ser faktiskt ljus ut och flertalet alternativ till dagens preventivmedel för män är på väg och bara några år bort.

Här nere får du veta hur lång tid det kan tänkas ta samt vilka olika preventivmedel som är på väg! 

Kortfattat: Det finns bara två preventivmedel för män idag – kondom och vasektomi (sterilisering). 

Innan 2030 förväntas det dock komma manliga p-piller, p-stavar och en gel som gör att sperman inte kan simma till kvinnans ägg och befrukta henne!

Vilka preventivmedel för män finns idag?

Kondom

Kondomen är idag det mest självklara och säkraste sättet som en man kan se till så att kvinnan han ligger med inte blir gravid samt att inga könssjukdomar överförs, varken från honom eller till hans sexpartner. 

Det finns dock många som inte alls tycker om kondom.

För det första ser många den som jobbig att använda, den förstör stämningen när den ska åka på, är jobbig att ha med sig och bökig att göra sig av med när man är klar.

För det andra skapar den en barriär mellan dem som ligger vilket gör att känslan blir sämre för båda.

Alla som har testat ligga med och utan kondom kan förmodligen intyga att känslan är som natt och dag och även kvinnor tycker i regel att det är skönare utan kondom. 

Kondomen har funnits i tusentals år och gjordes till en början av djurhud för att sedan utvecklas till den gummikondom som vi känner till idag.

Mängder av människor, både kvinnor och män, skriker efter att det ska komma andra preventivmedel för män till marknaden eftersom utvecklingen har stått still i årtionden.

Nu kan vi dock snart se en förändring, mer om det längre ner! 

Vasektomi (sterilisering)

Genom en vasektomi så blir killen steril vilket innebär att hans spermier inte längre blandas med den övriga säden.

En kille kommer alltså spruta som vanligt efter en sterilisering, men säden kommer inte kunna göra någon gravid. 

En vasektomi går inte att ångra och är därför ett stort val att göra i livet.

Att välja en vasektomi är som vanligast bland dem som bestämt sig för att inte skaffa barn alternativt för dem män som redan har familj och är nöjd med dem barn han redan har. 

Vasektomi gör att mannen aldrig mer kan bli pappa men den skyddar däremot inte mot könssjukdomar.

För många män så känns vasektomi som ett för stort och obehagligt ingrepp vilket gör att de inte ens överväger det, så för många killar är kondomen deras enda val. 

Själva operationen är enkel och okomplicerad och betalas på vissa platser av landstinget och på andra platser måste den finansieras privat.

Operationen brukar kosta mellan 15 000 – 25 000 kr beroende på klinik. 

Vilka preventivmedel för män kommer att komma?

I takt med att samhället har blivit allt mer jämställt så har även efterfrågan på fler manliga preventivmedel ökat, något som har satt fart på marknaden.

Ingen av nedanstående preventivmedel finns att köpa än men de håller på att utvecklas för fullt och det har genomgåtts tester och provperioder under lång tid, så inom några år förväntas p-piller, kopparstav och gel för män att kunna köpa på apotek, hos sjukhus samt få hos ungdomsmottagningen. 

P-piller för män

Manliga p-piller

Ett manligt p-piller skulle förändra hormonerna för att på så vis göra att sperman inte längre är fertil.

Eftersom ett manligt p-piller skulle innehålla hormoner skulle han riskera att få olika bieffekter såsom humörsvängningar, nedstämdhet, förändrad sexlust, viktuppgång, försämrad hy osv. 

Forskningen går framåt och man har nu på flera håll nått positiva resultat där männen i testerna har blivit icke-fertila utan att lida av stora biverkningar. 

Med stor sannolikhet skulle riskerna för biverkningar vara mindre hos män än hos kvinnor men forskarna har ännu inte tillräckligt med belägg för den tesen.

Till en början när pillren lanseras är risken som allra störst för biverkningar eftersom pillren då med största sannolikhet inte har blivit så bra som de har potential att bli. 

Man förväntar sig att det inom en snar framtid kommer att finnas p-piller för män att köpa på den öppna marknaden, så vi får fortsätta vänta med spänning ett tag till!

Förmodligen så kommer pillren innan p-staven men efter gelen. 

P-stav

En p-stav skulle sättas upp eller fast någonstans i killen och sedan utsöndra hormoner som blockerar spermierna från att bli fruktbara.

Till skillnad från p-piller så skulle en manlig p-stav inte kräva att man gör något för att den ska fungera efter det att man satt in den.

Du riskerar alltså inte att råka glömma ta några piller varje dag. 

I dagsläget är det lite oklart var p-staven skulle sättas upp utan att vara i vägen samt utan att riskera att trilla bort.

Förslag som anus, urinrör och i underarmen har getts där underarmen hittills är det som är mest troligt.

Den skulle gå placeras in under huden och sitta där i mellan tre till fem år. 

Gel som tar bort spermier

Gel som saktar ner spermier och gör så att de inte kan befrukta en kvinna

En gel som påverkar mannens spermier skulle om den varje dag vid samma tidpunkt smetas in i armvecket, armhålan, under pungen eller i knävecket skydda från att mannen kan göra någon gravid.

En gel är redan på väg och är ett väldigt effektivt och kraftigt sätt att skydda sig. 

Gelen har testats av olika tillverkare på män med positiva resultat men innan den kan lanseras kommersiellt måste den ha mer data och forskning bakom sig.

Man har på Karolinska institutet tagit fram en gel som gör spermierna sterila.

Enligt den studien så är resultatet mycket bra och varken biverkningar eller graviditet har rapporterats hos någon av dem nästan 500 par som deltog. 

Forskarna själva spår att gelen kommer att finnas på marknaden år 2027, men ingen vet än med säkerhet och det kan ta både längre tid eller gå snabbare än så. 

Det är med andra ord bara att hålla ut och vänta som gäller! 

Varför dröjer det så länge med manliga preventivmedel?

Det har funnits en rad olika preventivmedel för kvinnor att tillgå under många årtionden, så hur kommer det sig att det inte finns fler val för mannen än?

Primärt så är det tre olika orsaker som ligger till grund för det. 

Lättare att utveckla för kvinnor

Män sprutar ungefär hundra miljoner spermier varje gång de kommer.

Jämför man det med dem 500 ägg som kvinnan föds med så ska ett manligt preventivmedel stoppa 200 000 gånger fler spermier varje gång en kille kommer.

Det är alltså mycket svårare att utveckla ett preventivmedel som tar död på eller stoppar hundra miljoner spermier vid varje ejakulation kontra ett ägg i månaden.

Detta är en stor anledning till att det har dröjt att utveckla ett fullskaligt och effektivt skydd för män. 

I takt med att utvecklingen går framåt har det dock blivit enklare att närma sig slutmålet – ett manligt preventivmedel som ger nära ett 100-procentigt skydd mot graviditet. 

Finns skepsis bland män

När p-piller för kvinnor kom så rapporterades det om mängder med bieffekter och problem som orsakade allt från ändrat humör till depression och förändring i utseende.

Detta har skapat en skepsis bland män vilket gör att medicinbolagen som måste satsa pengar på att ta fram preventivmedel inte är säkra på om satsningen kommer löna sig eller inte.

Risken är med andra ord väldigt stor. 

I takt med att forskare har kunnat visa upp goda resultat från deras forskning har dock skepsisen minskat.

Ett mer jämställt klimat i exempelvis Sverige har också lett till att män här har blivit mer öppna för att testa. 

Kvinnor har prioriterats

Män kan göra kvinnor gravida, medan kvinnorna är dem som får dras med en graviditet.

Ur den synvinkeln har branschen valt att prioritera kvinnors rätt att bestämma över sin kropp framför männens, något som också lett till att man fokuserat sina resurser på just kvinnor. 

Det hade nämligen varit ”värre” om inte kvinnor hade haft möjligheten att ta kontroll över om de ska kunna bli gravida eller inte eftersom det hade minskat deras självbestämmande över deras kroppar mer. 

Nu har preventivmedel för kvinnor blivit så pass utvecklade och bra att det finns mer resurser och pengar för att satsa även på männen, något som är en stor anledning till att vi får rapporter om forskningsframsteg från hela världen. 

Sammanfattningsvis om manliga preventivmedel

För att summera så finns det alltså idag bara två preventivmedel för män att välja på varav sterilisering oftast inte är ett val.

Detta innebär att mycket ansvar läggs på kvinnan, något som de flesta tycker är problematiskt.

Att det finns fler preventivmedel för kvinnor är dock enligt många mer rätt än om det skulle vara tvärtom eftersom det är kvinnan som blir gravid. 

Flera alternativ för män är dock på väg och ligger några år fram i tiden, så snart kan killar som äter p-piller eller smörjer på en hormongel varje morgon vara verklighet, frågan är bara hur lång tid vi måste vänta! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Leo Hagström

Leo Hagström

Leo är utbildad inom sexologi vid Malmö universitet och har spetskompetens inom sex och samlevnad. Leo skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Leo

Källförteckning

  1. ’The pill’ for guys: Male birth control option passes safety tests. UT South Western 2019-04-30 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  2. Why Is There No Male Birth Control Pill? WebMD 2023-03-12 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  3. Male hormonal birth control? It may be closer than you think. UC Davis Health 2024-02-26 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  4. Male birth control gets another shot with small new trial of non-hormonal pill. Stat News 2023-12-13 (engelska). Läst 2024-05-03
  5. Male contraceptive disables sperm. National Library of Medicine 2023-02-28 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  6. Male Birth Control Options. WebMD 2023-04-23 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  7. Where is the male contraceptive pill? Medical News Today 2023-04-22 (engelska). Läst 2024-05-03. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: