Innehåller annonslänkar. 

Vad är vaniljsex?

7 vanliga exempel på vaniljsex

Hur har man vaniljsex, vad kännetecknar den här lugna sexformen och hur kan man göra om man har fastnat i att bara ligga med släckt lampa i missionären men vill prova något nytt?

Här går vi igenom allt du undrar om vaniljsex! 

Vad är vaniljsex? 7 exempel

Vaniljsex kännetecknas oftast av en eller flera av dessa saker:

1. Lugnt förspel

Förspelet innehåller oftast inget avancerat oralsex såsom 69:an eller att ni använder gemensamma parleksaker på varandra, utan det består istället av kyssar och smeksex eller lättare oralsex.  

2. Vaginal penetration

Vaniljsex består väldigt sällan av analsex eller pegging

När man pratar om vaniljsex så är det istället vaginalt sex man syftar på! 

Det går att ha lugnt analsex, men det ses i regel inte som särskilt vanilj utan snarare som något busigt och en ganska avancerad typ av sex! 

3. Milda sexställningar såsom missionären

Den absolut vanligaste sexställningen man ligger i under ett lugnt sex är missionären, en sexställning som har blivit ansiktet utåt för vaniljsex. 

Ni behöver inte blotta er för varandra, den är inte särskilt intensiv (även om man kan göra den mycket mer spännande) och den är inte heller så fysiskt krävande. 

4. Romantisk stämning

Den här sexformen är väldigt lugn och rena rama motsatsen till BDSM som består av undergivelse och dominans. 

Här är ni istället på samma nivå och det finns ingen maktskillnad mellan er. 

Det är inte ovanligt att man tänder ljus och har på romantisk musik i bakgrunden samt ligger under täcket i sängen istället för att ha sex på nya platser

5. Släckt lampa

Lampan är oftast släckt för att ni inte ska behöva känna er blottade för varandra. 

Om det är ljust i rummet så brukar man, som ovan nämnt, dra ett täcke över sig! 

6. Lugn intensitet

Istället för att knulla intensivt med saliv, drag i håret, strypgrepp och dirty talk så tar man det väldigt lugnt och går långsamt fram, både i sina rörelser och i sitt sätt att vara. 

7. Mannen kommer oftast på magen eller i kondomen

Istället för att ejakulera i munnen, ansiktet eller över brösten så sprutar mannen oftast sin sperma på kvinnans mage eller i kondomen, något som är ett mycket mildare avslut. 

Vaniljsex och lugnt sex är synonymer med varandra!

"Less is more"

Njutningen med vaniljsex är att det är simpelt och avskalat. 

Istället för att lägga tid på sexiga kläder, sminkning, rakning, sexleksaker och rollspel så kommer man nära varandra på ett väldigt rått och äkta sätt. 

För dem flesta så är det svårare att ha riktigt bra vaniljsex än att ha riktigt bra avancerat sex, för det förstnämnda är så mycket naknare när man gör det på rätt sätt. 

För vem passar det?

- Par som nyligen har träffats

Om ni precis har träffats och inte har haft chansen att prata igenom vad ni gillar i sängen så är vaniljsex perfekt eftersom det är en sexform som alltid fungerar. 

- De som gillar lugna tag och romantisk stämning

Människor har olika preferenser i sängen och långt ifrån alla tycker om hårda tag. 

Gillar man istället en mer emotionell och nära känsla under sexet och till sin partner så är vaniljsex perfekt. 

Det är helt enkelt ett mer romantiskt sätt att ha sex på! 

Är vaniljsex något negativt?

Ibland så används vaniljsex med en negativ klang där man anspelar på att det skulle vara ett tråkigt och oengagerat sätt att ligga, men att tycka om lugnare sex behöver inte alls betyda att man har ett dåligt eller tråkigt sexliv. 

Tvärtom så kan många par som njuter av lugnt sex komma varandra närmare emotionellt under ligget och uppleva en mer kärleksfull känsla till varandra eftersom det inte blir så djuriskt. 

Vad ska man göra ifall man vill bryta mönstret och testa nya sätt att ha sex på?

Även fast vaniljsex inte är något negativt så kan det lätt bli lite enformigt och ostimulerande om det är den enda formen av sex man har. 

För att kunna variera sig utefter vad man är sugen på så rekommenderar vi att börja utforska andra lugna sextyper. 

Vi tipsar starkt om Tantra-sex som är en annan sexform där man fokuserar mycket på emotionell kommunikation och närhet, njutning för båda och trygghet samt lugn. 

Även Kama Sutra är en bra övergång från vaniljsex om man behöver en nytändning. 

Vi på Passionerad rekommenderar även att investera i en parleksak, exempelvis en parvibrator som man kan använda på eller framför varandra som förspel, både i sängen och på offentliga platser! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Oscar Sjödin

Oscar Sjödin

Oscar är utbildad hos Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet där han även har läst kurser inom psykologi.

Han har stor erfarenhet och ett brinnande intresse för hur man ska kommunicera i relationer för att få sitt sexliv att fungera så bra som möjligt. Oscar skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Oscar

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: