Kan innehålla annonslänkar.

vad är kärlek

Vad är kärlek egentligen?

Vi alla har hört talas om den – kärleken. Men vad är kärlek egentligen och varför blir vi kära, går det att påverka vem vi faller för och varför mår vi så bra tillsammans med dem vi älskar?  

Här nedan grottar vi ner oss vad kärlek egentligen är för något så att du förhoppningsvis ska komma lite närmare svaret på ämnet som har engagerat människor i tusentals år. 

Vad är kärlek?

Kärlek är en komplex känsla som lättast beskrivs som positiv, pirrig, intensiv och snälla. Man kan känna kärlek till personer, djur, saker, platser eller minnen och här kommer vi främst fokusera på den man känner till personer.

När vi känner kärlek för någon så kan vi visa det på olika sätt, oftast genom att vilja personen väl, tänka på den med värme och tycka om att umgås tillsammans.

Alla visar dock kärlek olika och det måste inte handla om dem traditionella sätten som pussar, kramar, att säga fina saker mm. utan kan handla om små vardagsdetaljer som att laga lite god mat, bara höra av sig och prata länge i telefon eller bjuda ut på en lång promenad. 

Det här är dock bara olika sätt att visa och känna kärlek på. Vad grundar sig själva känslan i egentligen?

Är biologi

kärlek är biologi

Kärlek är något så tråkigt som biologi och handlar om att din hjärna utsöndrar endorfiner när du träffar eller tänker på den som du har kärlek för. Endorfinerna får dig glad, lite sprallig och lycklig vilket är som vanligast att känna precis när man är nykär och förälskad eftersom endorfinerna då sprutar som allra mest. 

Andra signalsubstanser och hormoner utsöndras också vid kärlek och därför känner man sig ofta trygg, lugn och tillfreds. Oxytocin är kanske den främsta hormonen för att vi ska kunna bli kära. Oxytocin kallas ofta för kärlekshormonen eftersom den hjälper till att få oss förälskade. 

Kärlek är alltså något som får oss att må väldigt bra och se positivt på livet, även om man i övrigt kanske inte har det så bra. 

Man vet inte riktigt varför kärleken finns hos människan men de flesta teorier pekar på att dess evolutionära funktion är att hålla ihop oss nära med familjen och människor vi litar på. Starka känslor står över det mesta och känner man då en stark kärlek till sin familj kommer man inte lämna dem utan istället göra allt för att de ska överleva. 

I takt med att vårt samhälle har utvecklats och vi har fått tillfälle att träffa väldigt många olika människor och få olika intryck så har gränsen för hur vi blir kära och hur länge det håller förändrats. Idag är det inte alls ovanligt att man upplever flera äkta kärlekar under sitt liv, något som inte var lika självklart förr. 

Vänskaplig vs romantisk kärlek

Rent generellt så finns det två olika typer av kärlek där den första är ren vänskaplig eller familjär. Denna känner man till familjen och vännerna och är alltså inte kopplat till någon sexuell närhet. Den allra starkaste kärleken är den till sina barn och känslan brukar vara svår att beskriva. Föräldrar är oftast beredda att offra sina egna liv för sina barn eftersom de älskar dem över allt annat. 

Vänner kan man känna olika stark kärlek till och oftast har man bara några få som man verkligen älskar medan man kan känna olika former av kärlek för ganska många även om den inte nödvändigtvis är så stark. 

Den vänskapliga kärleken kan uppstå olika lätt för olika personer och många kan uppleva det svårt att hitta en djup kärlek till någon man nyligen börjat känna, något som gör att vi i Sverige även tenderar att umgås med våra barndoms / ungdomskompisar från uppväxt och skola hela livet. 

En romantisk typ av kärlek är i sin tur mer baserad på närhet, ömhet och sexuell kontakt kontra vad den vänskapliga är. Romantisk kärlek kan man känna under förälskelse och kan komma blixtsnabbt från ingenstans för att sedan försvinna lika fort. Detta är vad man brukar kalla romanser. 

Kärleken kan även vara mer långvarig och gå djupare än bara sex och skoj tillsammans. Har man varit tillsammans ett tag växer oftast ett band mellan varandra där man börjar dela intressen, känslor och hela livet tillsammans. Många eftersträvar just den här typen av kärlek som varar länge och bygger på mer än bara attraktion. Vi kommer prata mer om attraktion längre ner. 

Varför tar kärleken slut?

När man ses är allt sprudlande och känns fantastiskt och så plötsligt är den där gnistan och värmen som bortblåst. Varför kärlek kommer för att sedan gå råder det också delade meningar om. Vissa menar på att vi är gjorda för att överväga möjligheten att få barn med så många som möjligt och därför enligt naturen vill testa nya partners efter ett tag. 

Andra menar på att det är för att man börjar ta varandra för givet och slutar uppskatta det som man förut värdesatte så högt. Att vara ifrån varandra ofta kan vara ett bra sätt att hålla kärleken vid liv. Helt enkelt att få sakna varandra lite ibland. 

Individuella intressen, att umgås mycket med kompisar och även att resa tillsammans med vänner och familj utan sin partner är bra sätt att få lite andrum för att sedan komma på att man faktiskt älskar personen och behöver den. 

Försök även bryta era egna mönster och överraska och uppskatta mer. Efter några år tillsammans blir det lätt att man bara kör på utan att riktigt tänka, helt enkelt för att livet kanske kräver det av olika anledningar. 

Vi tror på att kärleken kan hållas vid liv hur länge som helst bara man fortsätter utmana, stimulera och ge till varandra, så ta inte er relation för givet utan börja uppskatta varje dag mer. 

Hur blir vi kära?

hur blir vi kära

Idag finns det inte riktigt någon som vet hur vi blir kära och vad som triggar igång hjärnan att börja utsöndra dem endorfiner som får oss att må så bra med en person som man gör när man blir kär. 

Det är lätt att tro att kärleken bottnat i saker som utseende, social status, utbildning, karriär och så vidare men det är helt felaktigt. Du kan bli kär i vem som helst, när som helst utan att egentligen veta varför och oftast märks detta extra tydligt när man är ung och inte har så mycket fördomar och krav på människor. 

Att man inte kunnat välja vem man blir kär i har lett till mycket privat lidande för människor genom hela historien och mängder av poesi, litteratur, konst och musik bygger just på det, även om det också bygger på en mer positiv kärlek också. 

Vi kan inte välja

Du minns säkert att du kunde bli kär i lite vem som helst som barn – i en klasskompis, en lärare eller en annan elev på skolan som du kanske aldrig hade pratat med. 

När man blir äldre är det lätt att lägga på massor av lager som bygger på vad andra förväntar sig att du ska vara ihop med samt som bygger på vad du rent visuellt tycker är attraktivt. 

Man har forskat på nätdejting eftersom det är ett väldigt tacksamt material att göra studier på. Under forskningen upptäckte man att egenskaper som människor tycker är viktiga när de dejtar online inte alls har något att göra med dem faktorer man idag vet ligger till grund för ett lyckligt förhållande. 

På dejtingappar stod saker som längd, namn, kroppstyp och ansikte högt i kurs medan ett lyckligt förhållande snarare bygger på egenskaper som tillit, humor, omtanke, att hitta varandra intellektuellt och att ha ett gemensamt kroppsspråk. 

Det blir alltså lite paradoxalt – ju mer vi vill välja och gallra fram det bästa för oss, desto mindre chans har vi att faktiskt hitta rätt person. 

Idag träffas dock många via dejtingappar och bland unga är det nästan hälften av alla par som setts på nätet men man ser också att antalet partnerns omsätts snabbare. Om det har att göra med att vi träffas på nätet eller om det har att göra med internet och att vi ständigt kan jaga en partner som är ”bättre” för oss vet vi inte riktigt helt. 

Vill du bli kär? - Testa skippa dejtingappen

Att radera sina dejtingappar kan alltså vara ett väldigt bra sätt att hitta den rätta kärleken. Ragga och flirta på krogen, på jobbet, leta upp ett sammanhang där folk med samma intresse som dig umgås osv. 

När man träffas i verkligheten är det första mötet som det handlar om vilket blir mer öppet kontra om du sitter med telefonen och måste godkänna någon först, ett godkännande som oftast görs baserat på utseende. 

Att vara olyckligt kär

Olycklig kärlek… Ja, de flesta har nog upplevt smärtan över att älska någon som inte älskar en tillbaka. Det kan komma i alla åldrar och är alltid lika jobbigt men man lär sig oftast hantera det bättre när man blir äldre. 

Det finns inte så mycket mer man kan göra åt att vara olyckligt kär än att försöka få den man är intresserad av på fall eller komma på andra tankar. Ifall du insett att loppet är kört med den du vill ha så kan det vara bra att bara lämna det för att inte bli för på och orsaka obehag. 

Kärlek är olika för olika personer

Vi har beskrivit kärlek som en väldigt varm och behaglig känsla, men det kan upplevas olika för olika personer. Vissa känner det väldigt intensivt och har nära till kärlek medan andra är mer avstängda, oftast på grund av att man har en rädsla för att bli lämnad eller sårad. 

Vissa blir väldigt lätt kära medan andra kanske aldrig har upplevt en riktig kärlek, så här skiljer vi oss också åt allihopa. Är du en sådan som har svårt för att bli kär kan du testa ta fler chanser och vara mer öppen åt människor, inte döma ut dem för snabbt. 

Kärlek växer oftast fram ur en relation och det är sällan det blir som i film, att det bara blixtrar till. Ger du människor chansen har du därför större möjligheter att hitta rätt!

Missta inte kärlek för attraktion

Kärlek och attraktion är två olika saker som dock är ganska lätta att missta för att vara samma sak. Attraktion bygger främst på fysiska attribut men även på saker som röst, namn, arbete, förmögenhet och hög social status. På attraktion kan man bygga ett väldigt bra och hett sexliv och passionerade romanser, men när ni efter ett tag kanske upptäcker att ni inte riktigt klickar, har så mycket gemensamt eller så mycket att ge varandra utöver sex kommer relationen förmodligen rinna ut i sanden. 

Kärlek berör alltså på ett djupare plan där det är trevligt och givande att umgås och hitta på saker utan att ligga med varandra. Kärlek kan även misstas för förälskelse vilket är mer likt attraktion. 

Så hur vet man då skillnaden? Jo, det kan faktiskt vara riktigt svårt men oftast märker man det med tiden. Mynnar er relation ut i att ni vill göra saker även utanför sänghalmen och fungerar era personligheter bra tillsammans finns det stor sannolikhet att ni kommer kunna uppleva äkta kärlek. 

Sammanfattningsvis - vad är kärlek?

Kärlek är alltså biologi – endorfiner och andra ämnen som utsöndras av vår hjärna när vi träffar, är nära eller tänker på personen som vi gillar. Kärlek kan upplevas olika för olika personer, alla har olika lätt att bli kära och den kan hålla länge och vara kortvarig. 

Ingen vet receptet för kärlek och desto mer vi lägger oss i denna nästan heliga process desto mindre verkar chansen att träffa rätt bli. Att låta slumpen göra sitt verkar alltså vara det bästa tipset för att hitta rätt. 

Författare:

Läs fler relaterade inlägg: