Kan innehålla annonslänkar.

Vad är flytningar

Vad är flytningar?

Alla kvinnor har dem, denna syrliga vätska som tenderar att sippra ur från fittan i tid och otid. Men vad är flytningar och fyller de någon egentlig funktion? Här nedan är en kort genomgång! 

Vad består flytningar av?

Flytningar är en naturlig vätska som utsöndras i slidan. Kvinnor börjar få flytningar i puberteten och har det sedan till tidigast klimakteriet men oftast livet ut. Flytningar kan skifta i utseende och konsistens där gul, genomskinlig, brun, vit och grå är vanliga färger. 

Flytningarna är oftast lite tjockare i konsistensen likt en trögflytande vätska. De utsöndras under hela dygnet och kommer ofta ut som små pölar i trosan. 

Doften är oftast lite syrlig och frisk eftersom flytningars PH är lågt, alltså att det är surt och lite frätande. Om du rubbar din PH-balans kommer istället doften förändras och bli mer unken, så se till att ta hand om slidan rätt genom att exempelvis tvätta den korrekt. 

Vad fyller de för funktion?

Flytningars primära funktion är att göra rent slidan på oönskade bakterier och restprodukter. Flytningar fungerar alltså lite på samma sätt som snoret i näsan även om snoret även skyddar mot damm och annat. 

Olika kvinnor har olika mycket flytningar och hur mycket du har varierar även genom livet. Oftast har man mer flytningar inför mensen och det kan vara skönt att ha en binda för att inte kladda ner trosorna. Det förebygger även att det ska lukta illa från underlivet genom byxorna eftersom du då kan byta binda med jämna mellanrum. 

Efter en lång dag kan trosorna vara ganska kladdiga men det går enkelt bort i tvättmaskinen så det är inget att fundera över.

Flytningar är alltså något man ska vara väldigt glad för eftersom de ser till så att allt håller sig friskt och fräscht! 

Författare: