Kan innehålla annonslänkar.

trång förhud

Trång förhud – hur fixar man fimosis?

Trång förhud eller fimosis som det också heter är något som är vanligt främst bland barn, tonåringar och unga vuxna. Det innebär att förhuden inte kan dras tillbaka hela vägen över ollonet vilket leder till svårigheter att runka, ha sex och tvätta sig ordentligt. 

Har du trång förhud eller har ett barn som lider av det? Här nedan går vi igenom vad man kan göra för att bli av med det. 

Vad är trång förhud?

vad är trång förhud

Ifall man har trång förhud så är det svårt eller i vissa fall inte alls möjligt att dra tillbaka förhuden bakom ollonet när man har stånd. Försöker man dra tillbaka huden kan det kännas som att förhuden eller strängen ska spricka vilket ger en stark obehagskänsla. 

Det här är väldigt jobbigt eftersom det blir svårt samt kan göra ont att ha sex och onanera. Vissa får även svårt att tvätta sig under förhuden vilket kan leda till att man får flensost

Trots att det kan göra både ont, vara obehagligt och framförallt jobbigt så är trång förhud inte farligt. Det är även relativt vanligt och går att rätta till på flera olika sätt.  

Ifall man har svårigheter att dra tillbaka förhud över ollon så ska man primärt söka vård. 

Trång förhud barn

De flesta upptäcker att de har trång förhud i samband med att man kommer in i puberteten och kuken växer samt att man börjar intressera sig för onani. 

I många fall är orsaken till fimosis att kuken växer för snabbt och att huden kring ollonet inte riktigt hinner med, något som gör att den blir för trång och inte går att dra över. 

När barn föds så går det inte att dra tillbaka förhuden över deras ollon, något som heter fysiologisk fimosis och är helt naturligt samt något man inte behöver oroa sig över.

Till det att barnet kommer upp i puberteten är det inte heller nödvändigt att hålla rent under förhuden, något som gör att trång förhud i normalfall endast behöver behandlas först vid puberteten. 

Det finns självfallet undantag, exempelvis om det blir en inflammation eller sår under förhuden som måste behandlas. 

Trång förhud vuxen

Det är ovanligt att man plötsligt får fimosis som vuxen utan i de flesta fall handlar det om att man ignorerat problemet sedan man var ung eller kanske inte ens har vetat om att det har varit något fel. Oavsett om du är vuxen eller barn så finns det bra hjälp att få. 

Hur kan man fixa trång förhud?

Det finns primärt tre stycken sätt att åtgärda fimosis varav två av sätten kräver att man uppsöker läkare hos sin vårdcentral. 

Försöka tänja den långsamt

Som vi sade är en vanligt orsak till trång förhud att kuken växer för snabbt. Att dra tillbaka förhuden lite varje dag när man är hård och dra lite mer för varje dag brukar för de flesta vara en lösning som gör att huden kring ollonet anpassar sig och efter några veckor går att dra bak helt utan problem. 

Den här metoden kräver lite tålamod men är ett bra sätt att börja, speciellt om man vill fixa sin trånga förhud hemma utan att gå till läkaren. 

Hudförtunnande salva

Om det inte skulle fungera att dra bak lite varje dag och öka gradvis så kan man gå till sin vårdcentral och få en salva för trång förhud. Denna salvan smörjer man in varje dag under en period och effekten är att huden blir tunnare och därför går att dra tillbaka.

Vill man ha en salva som verkligen fungerar ska man gå till en läkare och få det på recept. Dem produkter som säljs receptfritt har nämligen låg eller ingen påverkan alls och är pengar i sjön. 

Salvorna på recept innehåller nämligen kortison, något som dem receptfria inte gör. 

Operation

Om salva inte fungerar eller om du vill göra ett kirurgiskt ingrepp istället så kan man operera sig för trång förhud. 

Operationen är väldigt enkelt och okomplicerad och görs snabbt. Antingen så tas förhuden bort helt, en så kallad omskärelse, eller så gör man ett litet snitt vilket innebär att förhuden fortfarande är kvar men nu går att dra tillbaka. 

Du måste vara tydligt med läkaren innan operation hur just du vill göra, detta för att inte råka få ett resultat du inte är nöjd med.

Operation får man genom att först boka tid hos Vårdcentralen. De skickar sedan en remiss till ett närliggande sjukhus och där blir du vidare undersökt, pratar om ingreppet samt får en tid bokad.  

Är trång förhud ärftligt?

Det finns inte så mycket forskning på detta, men vad man har sett hittills så finns det en sannolikhet att fimosis är ärftligt, så om man själv har haft det som barn kan det vara smart att kolla med sin son om det är ett problem när han har kommit in i puberteten. 

Författare: