Innehåller annonslänkar. Vi tillhandahåller provision på köp som görs via länkarna på vår webbplats. 

6 tips när man flyttar ihop – samt om ni är redo eller inte

Lär dig hur man bäst flyttar ihop med sin partner.

Att flytta ihop med sin partner är en stor grej, och samtidigt som det är underbart och härligt så kan det kännas pirrigt och nervöst. 

Här nedan är olika tips och saker att tänka på innan man flyttar ihop, men även vanliga frågor och svar kring när det är dags och hur man vet om man är redo eller inte. 

Tips inför att ni ska flytta ihop

1. Provbo tillsammans

Att ha bott tillsammans under lite längre perioder innan man flyttar ihop är smart!

Det kan ni göra genom att spendera en hel semester tillsammans, eller genom att sova över hos varandra i veckorna när ni jobbar för att få smaka lite på vardagslivet. 

Härifrån så utvärderar ni sedan hur det har gått och går igenom sådant som ni tycker fungerade bra och som ni vill fortsätta göra, samt saker som ni tycker fungerade dåligt. 

På så sätt kommer ni förberedda till själva flytten, och ni har erfarenhet av hur det är att bo under samma tak, så det kommer inte att bli en stor chock! 

Provbo inte tillsammans bara någon månad innan ni ska flytta ihop, utan skaffa er längre erfarenhet än så för att ta reda på hur det verkligen känns! 

2. Prata igenom hur ni vill att allt ska fungera

Gå igenom regler och rutiner som ni vill ha när ni delar hem. Det sparar en massa irritation och småbråk!

Även fast det låter osexigt, så innebär en flytt inte bara massa mys utan även en hel del praktiska saker, så gå igenom hur ni vill fördela ansvaret över hushållssysslor såsom att tvätta, laga mat och städa så att det känns schysst fördelat och att den ena inte får dra hela lasset! 

3. Det är bådas hem nu!

Många gånger när man flyttar så flyttar den ena partnern in hos den andra, något som lätt leder till en känsla där den som har flyttat in trippar lite på tårna och inte helt känner sig som en boende, utan snarare som en gäst. 

För att undvika detta så är det viktigt att den som flyttar in också får sätta sin prägel på hemmet genom exempelvis inredning och att sätta husregler. 

Det är jätteviktigt att ni båda två känner att det är ert hem nu. 

Läs också: Så här är det att leva som särbo – både för- och nackdelarna

4. Prata om egentid

När ni bor ihop så är det inte lika lätt att få ihop egentid, så gå igenom hur mycket ni behöver vara var för sig och hur ni kan se till att ni får vara ifred ibland, för annars så kommer irritation att uppstå! 

Det här handlar inte bara om att man ska få sitta ifred och spela TV-spel eller lyssna på musik i hemmet ibland, utan även om hur ni ska kunna fortsätta att träffa vänner och familj samt upprätthålla hobbys så att inte relationen tar upp all tid! 

Att ha varsitt separat liv är nämligen väldigt viktigt, och det är ett klassiskt fel många gör när de flyttar ihop, att de även slår ihop liven helt och hållet och inte fortsätter att utveckla sig individuellt också! 

5. Gå igenom ekonomin

Ska ni ha delad ekonomi eller ska ni betala mat och andra löpande utgifter var för sig, samt hur delar ni på fasta utgifter såsom hyra och försäkring?

Gör en budget innan ni flyttar ihop så att den delen är under kontroll! 

6. Ni kommer möta nya typer av konflikter - ha en plan!

Att flytta ihop kommer med mängder av små vardagsgräl om saker som oftast är helt obefintliga. 

Det är dock viktigt att ni har en plan för hur ni kan hantera dem här irritationerna och krockarna så att de inte eskalerar till bråk. 

Ni kan även gå igenom saker som ni ser som potentiella problem och göra upp en plan för det.

Det här kan vara saker som att ha olika vana kring när man sover, eller att man har olika rutin kring när man äter mat och vad man gillar att laga! 

Läs också: Lär er ha relationship check-ins för att skapa en bättre kommunikation! 

Frågor och svar kring att flytta ihop

- Hur länge brukar man vara tillsammans innan man flyttar ihop?

Det är väldigt individuellt hur länge par är tillsammans innan man flyttar ihop tillsammans, men om man vänder sig till dem studier som finns så säger de att majoriteten av alla tillfrågade tycker att ungefär två år är en bra period att vänta. 

Två år är för dem flesta tillräckligt lång tid för att bygga upp en relation som är stark nog att klara av att man delar vardagen tillsammans. 

En bra sammanfattning av studier publicerad hos Standford University visar att 25 % av alla par hade flyttat ihop efter att ha dejtat i fyra månader, 50 % hade flyttat ihop efter att ha dejtat i ett år och efter två år så bodde 75 % av alla par ihop! 

När är det för tidigt att flytta ihop?

När det är för tidigt att flytta ihop skiljer sig från alla par, och det kan oftast kännas som rätt tillfälle för den ena partnern men kännas för tidigt för den andra. 

Nyckeln här är att prata om att flytta ihop på ett respektfullt sätt där man tänker på att man kan tycka olika. 

Faktorer såsom hur stark er relation är, varför ni vill flytta ihop och hur höga insättningarna är (exempelvis om den ena av er måste ge upp en hel karriär för att flytta) är extra viktiga att tänka igenom så att ni kan anpassa en eventuell ihopflyttning noggrant och inte bara gå på känslan av att det skulle vara så härligt. 

- Hur vet man om man är redo att flytta ihop med sin partner?

Att kommunicera kring gränser och behov innan man flyttar ihop är a och o!

För att veta om man är redo eller inte så måste man fråga sig själv ”Varför ska vi eventuellt flytta ihop, hur kommer det att påverka relationen och kommer vi må bättre eller sämre, samt vilka svårigheter kommer vi att möta tillsammans och klarar vi av dem?”.

För att vara redo för att flytta ihop så måste ni ha en bra, tydlig och ärlig kommunikation, ni måste kunna diskutera på en vuxen nivå med respekt, kunna sätta gränser, respektera egenutrymme och ge varandra egentid samt kunna sköta ett hushåll tillsammans. 

För att ta reda på om det här fungerar mellan er så är det bästa man kan göra att provbo tillsammans, precis som vi redan har varit inne på. 

Under den perioden så kommer man lära känna varandra bättre samt utveckla kommunikationen mellan varandra, men man kan även prata om dem utmaningar som uppstår och hur man kan lösa dem på bästa sätt. 

Ni bör provbo tillsammans tills ni känner att ni är redo. Det är bättre att vänta lite för länge så att det verkligen känns rätt istället för att vara ivriga och eventuellt flytta ihop för tidigt! 

Det gör nämligen att ni får bättre chanser att lyckas istället för att flytten gör så att ert förhållande tar stryk! 

- Hur kan man göra om en långdistansrelation till att flytta ihop på ett bra sätt?

1. Se till att det blir bådas hem

Kom ihåg att den som flyttar inte flyttar in till sin partners hem, utan att ni flyttar in tillsammans, en stor skillnad som många glömmer bort. 

Ni måste behandla ert nya hem som just ert och därför göra så att båda trivs och bor där på samma villkor. 

För att göra det här så kan man exempelvis göra plats för helt nya saker i inredningen som ni köper tillsammans och därför delar som ert gemensamma. 

Om ni istället vill behålla mycket av det som ni redan har så bör ni försöka mixa mellan er inredning så att ni båda får sätta er personliga touch på det! 

Läs också: Så här får ni till en lyckad långdistansrelation!

2. Kommunicera om oro och förväntningar så att allt känns bra

Kommunicera mycket under processen och ta upp saker som du är exalterad över, saker som oroar dig, måla upp scenarier på saker som du tror kan bli svårt och prata sedan om hur ni gör ifall ni hamnar där på ett ärligt sätt. 

När man flyttar ihop så måste man börja prata om massor av nya saker som man inte behövde lägga energi eller tid på förut, allt från hur ni delar upp hushållssysslor till hur ni balanserar egentid och tid tillsammans. 

Ni bör exempelvis kommunicera kring:

  • Vad ni gör om någon av er inte känner sig hemma när ni har flyttat ihop
  • Vem som betalar för vad
  • Hur hanterar ni ledighet – spenderar ni den tillsammans eller delar ni på er lite?
  • Vad har ni för långsiktiga mål med relationen, men även för er själva om ett, två, fem och tio år? Att ha mål för sig själv men även som par är fortfarande viktigt när man bor ihop! 

3. Undvik att bli blasé och att börja ta varandra för givet

Undvik att komma in i en stabil fas för tidigt. 

Var fortfarande nyfikna på varandra och prioritera varandra på samma sätt som ni gjorde när ni hade en långdistansrelation.

Styr upp mysiga dejter, gör det där lilla extra i vardagen, exempelvis att skriva kärlekslappar och välj varandra varje dag istället för att börja ta varandra för givet. 

Om ni brukade ha jättefin kontakt när ni var i en långdistansrelation och nu plötsligt börjar ta varandra för givet så kommer ni nästan känna att ni hade det bättre innan ni bodde tillsammans, och det är ju tråkigt! 

4. Bli en del av varandras liv djupare först

Försök att bli en del av era respektive liv innan ni flyttar ihop. 

Besök varandra i era respektive städer, få en känsla för staden, människorna som bor där, för era egna vardagsrutiner och undersök hur det är att umgås så tätt inpå varandra – något som är en stor kontrast mot att vara i en långdistansrelation! 

Det är viktigt att komma ihåg att man många gånger aldrig kommer känna sig fullt redo, och att man alltid kommer upptäcka saker hos varandra som man inte gillar, hamna i argumentationer om stort och smått och att man kommer ha problem som dyker upp längst vägen – men det kommer vara enklare att hantera dem om ni har gemensam erfarenhet av att bo ihop sedan tidigare. 

5. Förbered nya jobb - sök i tid!

När ni kommer på idén om att börja flytta ihop, så förbered er direkt på att hitta nya jobb om den ena, eller båda, måste säga upp sin nuvarande anställning. 

Det kommer vara mycket enklare att flytta till sitt nya hem om man vet att ett jobb väntar på en där! 

6. Bygg upp ditt eget liv i den nya staden

Börja bygga ett eget liv som inte bygger på din partner om du är den som har flyttat till dem. 

När man kommer till en ny stad där ens partner är den enda man känner så är det lätt hänt att man isolerar sig, eller bara umgås med sin partners vänner och vara i situationer som de ofta umgås i, men försök att utforska staden och nya människor på egen hand också!

Prova på att volontära, testa en ny hobby, ta en kurs, gå ut på en pubrunda eller gör något annat för dig själv där du bygger upp ditt nätverk och din tillvaro – för annars så riskerar du att antingen spendera för mycket tid med din partner, eller att känna dig isolerad och att du inte är hemma. 

Är det värt att flytta ihop om man har det bra på distans?

Att flytta ihop med den man älskar är ett väldigt stort steg för dem flesta och något som berikar livet, så ja, det är absolut värt det eftersom relationen kommer bli djupare och mer meningsfull.

Ni måste dock låta processen ta den tid det tar och acceptera samt respektera att ni kanske inte är i samma fas! 

Vem ska flytta?

Den spontana tanken är att den som förlorar minst ska flytta, det vill säga den som blir av med minst vänner, som kan fixa ett nytt jobb på ett bra sätt eller som inte förlorar så mycket i lön, men även den som inte är lika beroende av att bo nära familjen.

I majoriteten av fallen så kokar det här ner till en ekonomisk fråga där den som förlorar minst inkomst på att flytta också ”offrar” sig.

Det här bygger dock såklart på att ni båda inte verkligen trivs på ett av ställena, för då ska ni självfallet välja det även om det inte är det mest objektivt rätta valet. 

Det finns också en emotionell aspekt att ta hänsyn till. Någon kanske verkligen ogillar staden som ens partner bor i, eller så kanske den ena gillar stämningen i båda städerna medan den andra verkligen inte vill flytta.

Det kan även vara så att den ena har ett speciellt intresse som är svårt att göra på andra ställen i landet, såsom skidåkning, segling eller vandring, och det bör man också ta hänsyn till eftersom det kan sänka någons livskvalitet enormt mycket om man tar bort det! 

Om den ena har det lättare att skaffa nya vänner tack vare att personen är mer extrovert så är det också något som man bör ta hänsyn till, och då låta den som är blyg och har svårare att skaffa nya vänner bo kvar hos sitt kontaktnät. 

Vad ska man tänka på om man flyttar för att bo tillsammans med en partner?

Att veta när man ska flytta till en partner som bor långt borta kan vara väldigt svårt , och att veta om det är rätt tid eller inte är ännu svårare. 

För att ta reda på om man är redo eller inte så måste man blanda att vara rationell och gå på känsla vilket inte är det enklaste. 

Det luriga med att flytta långt för en partner är att ni förmodligen inte har haft möjlighet att ses så mycket i verkliga livet på grund av den stora distansen, något som ökar risken för att ni möter extra stora utmaningar. 

Här gäller återigen samma tips – försöka att bo med varandra under provperioder och åk sedan hem, utvärdera och få ett utifrånperspektiv på situationen. 

Det kommer göra att ni kan växa in i att flytta ihop och mogna så att det tillslut blir dags och känns rätt! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. New DU Study Highlights Risks of Living Together Before Engagement. University of Denver 2023-04-26 (engelska). Läst 2025-03-25. 
  2. Some Things to Consider Before Moving in Together. IFAS Extension – University of Florida (engelska). Läst 2025-03-25.  

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: