Innehåller annonslänkar. 

Guide till strypsex: lär dig chocking under samlag

Guide till strypsex: lär dig chocking

Strypsex, även kallat chocking, handlar egentligen om att minska blodtillförseln till hjärnan, inte att orsaka syrebrist i kroppen.

Faktum är dock att många gör helt fel eftersom de tar ett felaktigt grepp, något som leder till att känslan blir obehaglig istället för njutbar för den som blir strypt. 

Så vad är chocking-sex, varför tycker vissa att det är så hett, hur ska man göra för att det ska bli rätt och finns det någon risk med att strypas under sex? Det och lite till reder vi ut här nedan. 

Vad är strypsex?

Strypsex är en form av sex där man involverar stryptag på någon av parterna, oftast på kvinnan.

Chocking-sex går att ha i många olika positioner eftersom det går att ta stryptag både bakifrån, framifrån och från sidan. 

Termen strypsex har blivit allt mer utbredd i takt med att porren utvecklas och dessutom sipprar ner mer i åldrarna.

Idag vet nästan alla tonåringar vad choking under samlag är men få har en sund relation till det och i vissa fall kan det bli rent skadligt eftersom man utforskar något som involverar kvävning. 

Att strypa varandra under samlag är extra vanligt inom hårdare former av sex, exempelvis inom BDSM. (1.)

Hur chockar man på rätt sätt?

För att strypsex ska bli så bra som möjligt är det tre saker som ska stämma överens, nämligen att man tar ett korrekt grepp, att man tar i lagom hårt och att man är väldigt lyhörd och känner igen varandras signaler. 

1. Ta rätt grepp

Hur har man strypsex? Lär dig ta rätt chocking-grepp

När du ska chocka någon i sängen så handlar det inte om att strypa tillförseln av luft utan det handlar om att strypa tillflödet av blod till huvudet.

Här gör många enormt fel och klämmer åt luftvägarna vilket leder till att din kropp inte får något syre, något som är väldigt obehagligt och smärtsamt och en ovanlig känsla att tända på. 

För att ta strypgrepp korrekt så ska du istället för att klämma åt luftvägarna klämma åt blodkärlen som löper på sidan av halsen.

När du klämmer åt dem så kommer blodtillförseln minska till hjärnan vilket leder till en varm känsla som dessutom gör att du känner varje rörelse mer. 

När hjärnan får syrebrist uppfattas nämligen beröring på ett annat sätt och gör man det här på lagom nivå så är det ett effektivt sätt att förstärka den sexuella beröringen på! 

2. Ta lagom hårt

För att känslan i huvudet ska bli behaglig är det mycket viktigt att du inte tar i för hårt eftersom det kommer leda till ett stort obehag.

Hjärnan ska fortfarande få syre, men bara lite mindre än vanligt så att man kan trippa och glida på den varma känslan utan att kroppen börjar signalera att det är fara för ens liv. 

Hur vet man då vad som är lagom hårt? Jo, det hör ihop med nästa och sista punkten! (2.)

3. Kommunicera och var lyhörd

Alla fungerar olika och det går därför inte att säga hur hårt man ska ta i för att det ska vara skönt för den som blir strypt.

Det kan även skilja från dag till dag vad man är sugen på, så för att veta hur du ska göra det på rätt sätt måste ni kommunicera med varandra. 

Ha stor lyhördhet och snappa upp alla små signaler som han eller hon ger dig.

Vi tipsar om att komma överens om ett safeword innan man börjar experimentera med att strypa varandra. 

Får du en nick kanske det är perfekt, ser du att hon njuter så kan du fortsätta i samma tempo och tar hon bort dina händer är det förmodligen för hårt. 

Dessa signaler skiljer sig åt mellan olika personer och det är viktigt att just du känner till din partners kroppsspråk, så är ni oerfarna eller inte har haft sex tillsammans så ofta är det viktigt att börja väldigt försiktigt och se hur reaktionerna blir. 

Ni kan även prata ihop er innan för att ha signaler att ge varandra som indikerar på att det känns bra, att det är för hårt eller att det är för löst.

Det kan exempelvis vara nickar upp eller åt sidan eller så kan det vara korta kommandon som ”mer”, ”sluta” eller ”fortsätt så”. (3.)

Är du väldigt oerfaren och osäker på hur sex går till överlag samt inte har lärt dig att läsa av din sexpartner än så är det bäst att vänta lite med strypsex och utforska andra saker istället.

Kom sedan tillbaka till chocking-sex lite senare när du har mer erfarenhet! 

Varför är strypsex skönt och hett enligt vissa?

Ifall du tycker stryptag är hett så beror det med stor del på själva dominansfaktorn, alltså att den som stryper är dominant och att den som blir strypt är undergiven.

Den maktbalansen är något som många går igång på eftersom den stämmer överens med dem traditionella könsrollerna.

Det finns alltså en mental stimulans här som många blir kåta på. 

En annan anledning till att man tycker strypsex är skönt är tack vare det vi redan varit inne på, alltså att syretillförseln till hjärnan minskar och därför gör att saker känns på ett annorlunda sätt. (4.)

Strypsex är både fysiskt och mentalt stimulerande och är något som många som gillar hårdare tag går igång på!

Är strypsex farligt?

Strypsex kan vara farligt om det utförs på fel sätt.

Ifall kroppen blir utan syre för länge kan permanenta hjärnskador uppstå.

Har du chocking-sex när du är väldigt alkoholpåverkad eller drogpåverkad så finns risken att du inte reagerar på syrebristen på ett naturligt sätt och helt enkelt låter det gå för långt utan att märka av det.

Det finns även flera exempel där kvinnor har fått hjärnskador efter strypsex eftersom deras manliga sexpartners inte uppfattat att de stryper för hårt och inte heller märkt av att deras partner försöker stoppa. 

Att strypa någon är en farlig handling och det är därför viktigt att vara extra försiktig om man vill prova på just strypsex, annars kan det gå illa. 

Oftast går det dock inte så långt att någon fysisk skada uppstår men för den sakens skull kan det fortfarande upplevas väldigt obehagligt och ge mentala men, exempelvis att man får svårt att lita på den man har sex med eller att man får svårt för hårdare typer av sex rent generellt.

I värsta fall kan man även få svårt för att ha sex över huvud taget om upplevelsen är väldigt traumatisk. (5.)

Min partner vill strypa mig men jag vill inte

Idag influeras vi väldigt mycket av hård porr och det är lätt hänt att den ena parten vill ha strypsex medan den andra inte vill, oftast på grund av att den ena har kollat på porr i mycket större utsträckning och under längre tid vilket då ändrat hans eller hennes tändningsmönster. 

Du ska veta att du aldrig behöver ställa upp på något som inte känns okej och att du därför inte måste ha chocking-sex bara för att din partner vill.

Det bästa att göra i detta läge är att förklara hur du känner och varför du inte vill och om din partner respekterar dig kommer han eller hon att förstå.

Om det inte finns förståelse får du fortsätta stå på dig.

Du ska aldrig göra avkall på din integritet och vad du vill prova för någon annans skull, utan enbart för att du är nyfiken och vill prova. 

Sammanfattningsvis om strypsex

Strypsex är en sexform som blir allt mer populär, speciellt bland unga.

Det går ut på att strypa sin partner för att uppleva en känsla av dominans samt att den som blir strypt ska öka sin känslighet i kroppen. 

Choking-sex kan vara väldigt skönt men också farligt om det utförs på fel sätt.

För att göra det på rätt sätt måste du ta ett korrekt grepp om halsen, inte vara för hårdhänt och dessutom vara riktigt lyhörd gentemot din partner. 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. What is Sexual Asphyxiation? WebMD 2023-07-02 (engelska). Läst 2024-03-24. 
  2. “It Was Scary, But Then It Was Kind of Exciting”: Young Women’s Experiences with Choking During Sex. National Library of Medicine 2021-11-10 (engelska). Läst 2024-03-24. 
  3. GONE NECKIN’: THE PROPER WAY TO CHOKE SOMEONE IN BED. Mel Magazine 2022-06-06 (engelska). Läst 2024-03-24. 
  4. Sexual choking is now so common that many young people don’t think it even requires consent. That’s a problem. The Guardian 2022-12-07 (engelska). Läst 2024-03-24. 
  5. Frequent and Recent Non-fatal Strangulation/Choking During Sex and Its Association With fMRI Activation During Working Memory Tasks. National Library of Medicine 2022-07-02 (engelska). Läst 2024-03-24. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: