Kan innehålla annonslänkar.

strypsex

Vad är strypsex och är det farligt?

Strypsex handlar egentligen om att minska blodtillförseln till hjärnan, inte att orsaka syrebrist i kroppen. Faktum är dock att många gör helt fel eftersom de tar ett felaktigt grepp, något som leder till att känslan blir obehaglig istället för njutbar för den som blir strypt. 

Så vad är strypsex, varför tycker vissa att det är så hett, hur ska man göra för att det ska bli rätt och finns det någon risk med att strypas under sex? Det och lite till reder vi ut här nedan. 

Vad är strypsex?

Strypsex är en form av sex där man involverar stryptag på någon av parterna, oftast på kvinnan. Strypsex går att ha i många olika positioner eftersom det går att ta stryptag både bakifrån, framifrån och från sidan. 

Termen strypsex har blivit allt mer utbredd i takt med att porren utvecklas och dessutom sipprar ner mer i åldrarna. Idag vet nästan alla tonåringar vad strypsex är men få har en sund relation till det och i vissa fall kan det bli rent skadligt eftersom man utforskar något som involverar kvävning. 

Hur har man strypsex på rätt sätt? - Tillit är allt!

För att strypsex ska bli så bra som möjligt är det tre saker som ska stämma överens, nämligen att man tar ett korrekt grepp, att man tar i lagom hårt och att man är väldigt lyhörd och känner igen varandras signaler. 

Ta rätt grepp

hur har man strypsex - ta rätt grepp

När du ska strypa någon i sängen så handlar det inte om att strypa tillförseln av luft utan det handlar om att strypa tillflödet av blod till huvudet. Här gör många enormt fel och klämmer åt luftvägarna vilket leder till att din kropp inte får något syre, något som är väldigt obehagligt och smärtsamt och en ovanlig känsla att tända på. 

För att ta strypgrepp korrekt så ska du istället för att klämma åt luftvägarna klämma åt blodkärlen som löper på sidan av halsen. När du klämmer åt dem så kommer blodtillförseln minska till hjärnan vilket leder till en varm känsla som dessutom gör att du känner varje rörelse mer. 

När hjärnan får syrebrist uppfattas nämligen beröring på ett annat sätt och gör man det här på lagom nivå så är det ett effektivt sätt att förstärka den sexuella beröringen på! 

Ta lagom hårt

För att känslan i huvudet ska bli behaglig är det mycket viktigt att du inte tar i för hårt eftersom det kommer leda till ett stort obehag. Hjärnan ska fortfarande få syre, men bara lite mindre än vanligt så att man kan trippa och glida på den varma känslan utan att kroppen börjar signalera att det är fara för ens liv. 

Hur vet man då vad som är lagom hårt? Jo, det hör ihop med nästa och sista punkten! 

Kommunicera och var lyhörd

Alla fungerar olika och det går därför inte att säga hur hårt man ska ta i för att det ska vara skönt för den som blir strypt. Det kan även skilja från dag till dag vad man är sugen på, så för att veta hur du ska göra det på rätt sätt måste ni kommunicera med varandra. 

Ha stor lyhördhet och snappa upp alla små signaler som han eller hon ger dig. Får du en nick kanske det är perfekt, ser du att hon njuter så kan du fortsätta i samma tempo och tar hon bort dina händer är det förmodligen för hårt. 

Dessa signaler skiljer sig åt mellan olika personer och det är viktigt att just du känner till din partners kroppsspråk, så är ni oerfarna eller inte har haft sex tillsammans så ofta är det viktigt att börja väldigt försiktigt och se hur reaktionerna blir. 

Ni kan även prata ihop er innan för att ha signaler att ge varandra som indikerar på att det känns bra, att det är för hårt eller att det är för löst. Det kan exempelvis vara nickar upp eller åt sidan eller så kan det vara korta kommandon som ”mer”, ”sluta” eller ”fortsätt så”. 

Är du väldigt oerfaren och osäker på hur sex går till överlag samt inte har lärt dig att läsa av din sexpartner än så är det bäst att vänta lite med strypsex och utforska andra saker istället. Kom sedan tillbaka till strypsex lite senare när du har mer erfarenhet! 

Varför är strypsex skönt och hett enligt vissa?

Ifall du tycker stryptag är hett så beror det med stor del på själva dominansfaktorn, alltså att den som stryper är dominant och att den som blir strypt är undergiven. Den maktbalansen är något som många går igång på eftersom den stämmer överens med dem traditionella könsrollerna. Det finns alltså en mental stimulans här som många blir kåta på. 

En annan anledning till att man tycker strypsex är skönt är tack vare det vi redan varit inne på, alltså att syretillförseln till hjärnan minskar och därför gör att saker känns på ett annorlunda sätt. 

Är strypsex farligt?

Strypsex kan vara farligt om det utförs på fel sätt. Ifall kroppen blir utan syre för länge kan permanenta hjärnskador uppstå. Har du strypsex när du är väldigt alkoholpåverkad eller drogpåverkad så finns risken att du inte reagerar på syrebristen på ett naturligt sätt och helt enkelt låter det gå för långt utan att märka av det.

Det finns även flera exempel där kvinnor har fått hjärnskador efter strypsex eftersom deras manliga sexpartners inte uppfattat att de stryper för hårt och inte heller märkt av att deras partner försöker stoppa. 

Att strypa någon är en farlig handling och det är därför viktigt att vara extra försiktig om man vill prova på just strypsex, annars kan det gå illa. 

Oftast går det dock inte så långt att någon fysisk skada uppstår men för den sakens skull kan det fortfarande upplevas väldigt obehagligt och ge mentala men, exempelvis att man får svårt att lita på den man har sex med eller att man får svårt för hårdare typer av sex rent generellt. I värsta fall kan man även få svårt för att ha sex över huvud taget om upplevelsen är väldigt traumatisk. 

Jag vill inte ha strypsex men min partner vill

Idag influeras vi väldigt mycket av hård porr och det är lätt hänt att den ena parten vill ha strypsex medan den andra inte vill, oftast på grund av att den ena har kollat på porr i mycket större utsträckning och under längre tid vilket då ändrat hans eller hennes tändningsmönster. 

Du ska veta att du aldrig behöver ställa upp på något som inte känns okej och att du därför inte måste ha strypsex bara för att din partner vill. Det bästa att göra i detta läge är att förklara hur du känner och varför du inte vill och om din partner respekterar dig kommer han eller hon att förstå.

Om det inte finns förståelse får du fortsätta stå på dig. Du ska aldrig göra avkall på din integritet och vad du vill prova för någon annans skull, utan enbart för att du är nyfiken och vill prova. 

Sammanfattningsvis - vad är strypsex?

Strypsex är en sexform som blir allt mer populär, speciellt bland unga. Det går ut på att strypa sin partner för att uppleva en känsla av dominans samt att den som blir strypt ska öka sin känslighet i kroppen. 

Strypsex kan vara väldigt skönt men också farligt om det utförs på fel sätt. För att göra det på rätt sätt måste du ta ett korrekt grepp om halsen, inte vara för hårdhänt och dessutom vara riktigt lyhörd gentemot din partner. 

Författare:

Läs fler relaterade inlägg:

vad är ett rimjobb
Sextips & guider

Vad är ett rimjobb?

Vad är ett rimjobb och varför heter det så? Här reder vi ut vad det här allt mer populära uttrycket egentligen innebär.  Rimjobb betyder ”att

Läs mer »