Kan innehålla annonslänkar.

vad är stånd

Allt om stånd och manlig erektion

Har du upplevt att det är svårt att få stånd, funderar på varför man har morgonstånd eller undrar du vad som egentligen händer när en kuk blir hård? Halva jordens befolkning har erektion flera gånger varje dygn och med ståndet kommer en massa frågor, frågor som vi besvarar här nedan!

Vad är stånd?​

erektion

Stånd innebär att killens kuk blir stor och hård. I penisen finns det svällkroppar och när dessa fylls med blod så växer helt enkelt kuken, så ett stånd är alltså en blodfylld penis. 

Vanligtvis sker detta när man är kåt, exempelvis om man fantiserar, kollar på porr eller berör penisen genom att runka eller smeka den. 

Men varför får man stånd? Jo, biologin tyckte det var klumpigt att killar skulle gå runt med en stor penis hela tiden och gjorde helt enkelt så att den blir stor först när den behöver vara det, alltså vid samlag. 

I normala fall så kan man dra tillbaka förhuden över ollonet när man är hård, men man kan lida av trång förhud vilket innebär att huden är trängre än ollonets bredd.

Detta kan leda till sexuella problem samt svårigheter att hålla hygienen, så om du inte kan dra förhuden över ollonet när du har stånd bör du kolla upp det. 

Kan man få stånd utan att vara kåt?

Ja, man kan bli hård utan att vara kåt! Du känner säkert igen det klassiska morgonståndet, alltså att din penis är hård när du vaknar på morgonen. Detta är helt naturligt och inträffar för alla killar, detta eftersom kuken blir hård ungefär 6 gånger på natt och ett sådant tillfälle ibland inträffar just innan man vaknar. 

Att få erektion av vibrationer är inte heller något ovanligt, så sitter man på en buss, en moped eller i en bil kan man känna att sin penis hårdnar eftersom vibrationerna stimulerar svällkropparna. Ibland kan man även få stånd helt utan anledning utan att veta varför. Detta kan ske överallt, exempelvis under en vanlig lektion i klassrummet eller under ett möte på jobbet. 

De flesta tycker det är pinsamt och genant att bli hård utan orsak när man är ute bland folk. Är man rädd att sin penis ska synas kan man exempelvis stoppa ner händerna i fickan för att på så vis dölja en eventuell bula från sin hårda penis. 

Kan man kissa när man har stånd?

Det går att kissa när man har erektion, men många tycker det är riktigt svårt och att man får pressa ganska mycket eller vänta tills erektionen har lagt sig lite. Anledningen till att det är svårt att kissa när man är hård är eftersom dem blodfyllda svällkropparna täpper till runt urinröret. 

Många upptäcker att det är svårt att kissa med stånd när de går upp på natten eller ska gå på toa direkt när de vaknat. Oftast kan det vara lite lättare att sitta ner och kissa, dels eftersom det kan vara svårt att pricka rätt ståendes, dels eftersom erektionen kan lägga sig lite snabbare. 

Svårt att få stånd

Många killar upplever att det kan vara svårt att få stånd när man faktiskt vill ha det, exempelvis inför sex. Anledningen till att man får svårt att få upp den är oftast att man vill det för gärna, att man helt enkelt tänker för mycket på det. 

Desto mer du tänker på att bli hård, desto oroligare kanske du även blir för att du inte ska bli det, något som leder till att man får svårare att slappna av. Denna oro och stress gör att hjärnan inte kan skicka signalerna till blodkärlen kring penis och därför blir ens kuk helt enkelt inte hård. 

Ifall man någon gång varit med om att inte få stånd inför sex är det väldigt lätt hänt att oroa sig för att samma sak ska hända nästa gång man ska försöka. Detta tankesätt skapar tyvärr en ond cirkel som gör att risken för att inte få upp den ökar ytterligare på grund av stress och oro. 

Tips för att bryta mönstret och lättare få stånd

Det finns olika bra sätt att lösa det här problemet på. Om man har en relation med den man ska ha sex med, exempelvis om ni dejtar, är på g eller tillsammans, så är det superbra om du pratar med den du ska ligga med. 

Oftast så är det en stor lättnad att bara berätta om sin oro, något som brukar göra att nervositeten släpper. Det brukar även vara skönt att förklara för den andra varför man är orolig, en oro som oftast grundar sig i att man är rädd för att det ska bli pinsamt.

Ifall man inte vågar prata om detta med den man ska ligga med eller ifall detta inträffar under tiden man ska ligga med någon man inte har haft tillfälle att ta upp detta med så är ett bra knep att ta det lite lugnt ett tag.

Känner du att du inte kommer kunna bli hård kan du föreslå att ni ska kolla film en stund, prata ett tag eller kanske mysa lite längre. Detta brukar oftast få tankarna att lugna ner sig lite och även kroppen att slappna av.

Vissa löser problemet genom att använda piller som ger stånd, exempelvis Viagra. Detta är dock inte något som vi rekommenderar eftersom det riskerar att göra grundproblemet ännu större och tillslut kan det vara supersvårt att bli bekväm med att ha sex utan dessa piller. 

Svårt att behålla stånd

Vissa kan ha väldigt lätt att bli hårda men har desto svårare att behålla erektionen. Du kanske känner igen att du först är väldigt hård och sedan efter ett tag plötsligt börjar bli mjuk? 

Detta är inte alls ovanligt och beror oftast på att man blir lite uttråkad under sexet. Det kan alltså vara en bra idé att byta ställning eller ligga och hångla ett tag för att få upp ståndet igen. 

Om du har varit väldigt nära på att komma och sedan lyckas hejda dig för att du vill fortsätta sexet kan du också uppleva att kuken mjuknar. 

Hårdare stånd

Det är inte ovanligt att man vill ha en hårdare och styvare kuk, helt enkelt för att man tycker det blir skönare både för en själv och den man har sex med. 

För att få en hårdare kuk så rekommenderar vi att använda en så kallad penisring. Det är en liten ring man sätter vid roten av penisen och den gör sedan att man får bättre pump, alltså att mer blod stannar kvar. Penisringar är både det billigaste och mest effektiva sättet att få upp en hårdare kuk. 

Ifall du funderar på att få en större kuk så finns det vissa metoder att använda, men dem är oftast inte värda energin och pengarna. Vi rekommenderar därför att satsa på ett hårdare stånd istället för en större kuk!

Sned penis

Alla penisar ser olika ut när de är hårda vilket betyder att visa är sneda, vissa är lite böjda upp mot magen och andra kan vara helt raka. Några får en lång penis vid erektion, andra en kort och vissa kanske inte märker så stor skillnad.

Hårdheten kan även variera där några får väldigt hårda kukar medan andra får lite mjukare. Saker som ådror, storlek på ollon samt hur mycket förhud man har skiljer sig också åt mellan olika personer. 

Det är vanligt att man har en bild av hur en kuk ska se ut från att ha kollat på porr, något som gör att man lätt kan bli orolig för att ens egna kuk inte ser likadan ut. Man ska dock ta med sig att alla penisar skiljer sig från varandra och att alla utseenden är normala. 

Ibland kan dock ens utseende på kuken orsaka problem, exempelvis om den är för sned för att man ska kunna ha sex utan att det gör ont för en själv eller för den man ligger med. I dessa fall går det att göra ingrepp för att rätta till problemet. 

Dessa operationer är dock ovanliga, men ifall du vill läsa mer om att rätta till en sned penis vid stånd kan du läsa om ämnet. Ifall det inte gör ont vid sex bör du dock inte oroa dig utan istället lära dig att uppskatta ditt utseende. 

Författare: