Kan innehålla annonslänkar.

penila papler

Penila papler – vita hudflikar kring ollonet

Om du har små vita hudflikar runt ditt ollon är det med största sannolikhet så kallade penila papler. Men vad är det för något, varför får man dem och går de att ta bort? 

Vad är Penila papler?

Penila papler är små vita eller gula hudflikar eller hudtaggar som sitter i ollonets kant. De kan vara olika många till antalet där vissa bara har ett fåtal och andra har runt hela ollonet. 

Dessa hudtaggar är inte farliga och påverkar inte känseln under sex, varken för dig eller den du ligger med. Många tycker att det ser lite främmande ut på sin egna penis men penila papler är oftast inget som den man ligger med brukar märka av eller ens reagera på. 

Ungefär 25 % av alla killar får dessa hudtaggar vid ollonet under puberteten vilket innebär att det är väldigt vanligt, så du är verkligen inte ensam om det. 

Ifall du har trång förhud kan det dröja tills det att du upptäcker dina penila papler. De har dock inte uppstått nyligen och har inget med trång förhud att göra, utan har funnits där sedan många år. Du ska alltså inte blanda ihop dem med flensost. Detta innebär också att du inte kan tvätta bort dem och att de inte har med dålig hygien att göra.   

Eftersom den här hudvariationen inte gör någon skada så är det vanligaste att man låter hudflisorna vara, vänjer sig med att det är en del av ens utseende och sedan hoppas på att dem blir mer återhållsamma och minskar i färg och storlek med åren.

Det går även att göra en behandling för att bli av med dem, något som vi berättar om längre ner. 

Om du är osäker på ifall du har penila papler eller om det är något annat så kan du göra en undersökning av din penis för att få reda på vad det är för att på så vis vara på den säkra sidan. 

Varför får man det?

Det är faktiskt ingen som riktigt har listat ut varför man får det. Hudtaggarna fyller ingen funktion men de ger inte heller några men, utan de bara är. 

Smittar det?

Nej, penila papler smittar inte, varken genom oralt, vaginalt eller analt sex. Det innebär att detta inte är en könssjukdom och därför inte heller ska förknippas med kondylom.

Hur tar man bort dem?

När man väl har fått penila papler så är dem där för livet. Utseendet på dem burkar dock skifta över tid och det finns en stor sannolikhet att dem kommer minska i färg och storlek efter tonåren, men det är inte helt säkert. 

Ifall man skulle störa sig på dem väldigt mycket och att dem inte blir mindre med åren kan man behandla dem med laser på en hudvårdsklinik. 

Detta är ett ganska vanligt ingrepp och den största risken är att du inte blir nöjd med resultatet rent estetiskt. Det finns även en liten risk för ärrbildning vilket gör huden hårdare. 

I vissa landsting bekostas ingreppet av statskassan medan det i andra områden är något som får bekostas privat. 

Du kan också göra ett kirurgisk ingrepp men då är riskerna mycket större exempelvis för ärrbildning och komplikationer så som inflammation. 

I dagsläget så finns det ingen medicin eller kräm man kan använda sig av utan det är ett ingrepp som gäller. 

Påverkar det ditt sexliv?

Trots att hudtaggarna inte gör ont eller minskar din känsel vid sex så kan det påverka en psykiskt. Det är inte alls ovanligt att skämmas för dem eller rent utav tycka det ser äckligt ut. 

De flesta vänjer sig dock med utseendet när de får reda på att väldigt många killar har det. Om man är i en relation så kan det vara skönt att prata med den man är tillsammans med om sin oro. 

Om det skulle påverka dig väldigt mycket och göra så du får dåligt självförtroende och kanske svårt att ragga och fixa sexuella kontakter, helt enkelt att det är ett problem som drabbar ditt sexliv, så är vårt råd att söka vård hos vårdcentralen.  

Författare: