Innehåller annonslänkar. 

Finns mödomshinnan på riktigt?

Mödomshinnan: finns den och vad är det?

Det har i århundraden hävdats att det finns en så kallad mödomshinna i kvinnors underliv som spricker när hon har sex första gången.

Det ska då blöda och vara ett tecken på att hon är oskuld. 

Mödomshinnan är dock en myt som inte finns, men trots det utför läkare världen över undersökningar för att se om hinnan är intakt eller inte.

Ifall en tjej inte blöder första gången hon har samlag riskerar hon även livet inom flera kulturer och religioner då det ses som ett tecken på att hon haft sex innan äktenskapet. 

Mödomshinnan har än idag ett starkt fäste i stora delar av världen och det utförs operationer för att återställa den trots att hinnan inte existerar. 

Här nedan reder vi ut allt om en av dem största myterna kring kvinnors sexualitet som fortfarande lurar och kontrollerar tjejer världen över. 

Mödomshinnan är en myt

Enligt myten så ska det finnas en hinna som sitter över kvinnans slida och när hon har sex för första gången går den sönder.

Den här hinnans finns inte och det är alltså helt omöjligt för någon att se om en tjej eller kvinna har haft sex eller inte.

Läkare och gynekologer som påstår sig kunna se detta ljuger alltså och har inga vetenskapliga belägg att gå på. 

Myten hålls uppe av falska faktaböcker i skolan, av att personer i maktposition predikar för hinnan samt att familj, släkt och vänner påminner om hur viktig den är.

Mödomshinnan är alltså en del av samhället på flera platser och upplevs där som fullt verklig för alla flickor, tjejer och kvinnor. 

Detta kombinerat med en stor skräck för vad som ska hända om hinnan spricker gör att flickor som växer upp under dessa förhållanden blir väldigt försiktiga och får väldigt svårt att utforska sin sexualitet. 

Varifrån kommer myten?

Man har kunnat spåra myten om mödomshinnan hundratals år tillbaka i historien och de flesta forskare och historiker menar på att myten uppkommit som ett sätt för män att kunna kontrollera och garantera att deras döttrar eller fruar inte har haft sex innan de gifter sig.

Det handlar alltså om mäns makt om kvinnors sexualitet. 

Mödomshinnan har en stark kulturell och religiös koppling där kvinnans oskuld har setts som något väldigt viktigt att bevara tills dess att hon är gift eftersom hon då är ren och oanvänd. Ur detta har sedan myten vuxit och fått ett otroligt starkt grepp. 

I flertalet länder är kvinnor än idag övertygade om att hinnan finns och att den är otroligt viktig att vara rädd om, något som gör att den sexuella friheten i princip inte existerar för tjejer och kvinnor i dessa områden. 

Ingen läkare kan se om du har haft sex

Än idag så används denna myt för att skrämma kvinnor från att ha samlag innan de har gift sig.

I vissa delar av världen lämnas kvinnor in på läkarundersökningar för att se om mödomshinnan finns kvar, trots att det alltså inte finns någon sådan hinna över huvud taget. 

Ingen läkare kan genom en undersökning ta reda på ifall en kvinna haft samlag eller inte.

Dessa undersökningar får inte utföras i Sverige men det kommer trots det in larm och rapporter om att flickor råkar ut för just detta. 

Undersökningarna kan exempelvis handla om att utfärda ett intyg som garanterat oskulden eller vara en besiktning där man kontrollerar tjejer med jämna mellanrum för att se till så hon fortfarande hållit sig borta från samlag.

Undersökningarna kan börja redan från tidig ålder och är inget annat än ett övergrepp. 

Slidkrans

Trots att mödomshinnan inte är verklig så finns det faktiskt något som heter slidkrans.

Detta är en liten ring som sitter runt slidan och som sitter där under hela ditt liv.

Kransen är ingen hinna och förändras inte till utseendet efter det att du har haft penetrerande samlag. 

Kransen har lite veck på sig men kan annars skilja väldigt mycket i utseende från person till person.

Ifall du vill se hur din krans ser ut kan du använda en spegel.

Beroende på hur din krans ser ut så kan den antingen vara väldigt enkel eller otroligt svår att se. 

Du behöver dock inte vara rädd för att den ska råka spricka eftersom kransen är töjbar.

Det som dock kan hända ifall du inte är tillräckligt upphetsad och avslappnad när du ska ligga är att kransen får små sår på sig och då börjar blöda lite smått.

Detta är helt ofarligt och kransen läker av sig själv efter någon dag så länge du avstår från sex under tiden. 

Myten om blod vid sprucken mödomshinna

Starkt förknippat med mödomshinnan är att det ska blöda när den går sönder.

I stora delar av världen förväntar sig alltså män att det ska blöda när de har sex med sin fru för första gången och om det inte gör det så är det ett tecken på att hon inte är oskuld. 

Eftersom det inte finns någon hinna så är det dock inte alls säkert att det kommer blöda något under det första sexet.

Om man blöder eller inte beror istället på hur avslappnad, kåt och våt man är.

Du ska alltså inte vara orolig för att någon mödomshinna ska spricka första gången du har sex! 

Ifall du känner dig trygg och upphetsad när du har sex första gången är alltså sannolikheten att du kommer blöda väldigt låg. 

Om en kvinna inte blöder under sitt första samlag i länder där detta anses vara viktigt så hamnar hon direkt i en position som kan vara mycket farlig eftersom mannen eller släktingar då kan se henne som oren och att hon begått en synd, något som sedan kan leda till både fysiskt och psykiskt våld mot henne. 

Operera ihop slidkransen för blod första gången

För att garantera att kvinnan i fråga ska blöda första gången hon har sex utförs världen över operationer som ska återställa eller garantera kvinnans oskuld. 

Under dessa ingrepp opererar läkaren ihop slidkransen så att penisen under första samlaget spräcker upp stygnet. Detta leder då till att det börjar blöda. 

Dessa operationer medför dock en risk för kvinnan och är strängt olagliga att utföra i Sverige.

Det förekommer dock fortfarande på flera platser runt om på vår jord. 

Oskuldsoperationer har även förekommit i Sverige och det finns exempelvis ett fall där falska mödomshinnor såldes till Sverige.

Dessa skulle opereras in i slidan och marknadsfördes som att de återställde kvinnans underliv till att bli som det var innan hon hade sex. 

Övriga konsekvenser av myten

Vi har redan nämnt att myten om mödomshinnan kontrollerar kvinnors sexualitet, men konsekvenserna stannar inte där. 

Eftersom det i flera religioner och kulturer är väldigt högt värderat att bibehålla hinnan intakt så förbjuds aktiviteter där den påstås kunna gå sönder.

Detta kan handla om idrott, att simma eller att göra annat som innefattar fysisk aktivitet. 

Det är alltså inte enbart kvinnans sexuella frihet som kontrolleras utan även hennes övriga frihet då tjejer och kvinnor inte kan välja vad de vill göra på fritiden på samma sätt som pojkar och män kan. 

Ifall du känner någon som du tror far illa bör du försöka prata med den personen för att ta reda på om dina misstankar stämmer eller inte och sedan förklara för den att mödomshinnan enbart är en myt som finns till för att kontrollera kvinnors sexualitet. 

Om det känns jobbigt att prata direkt med personen kan du ta kontakt med någon vuxen, BRIS, skolan eller polisen.

I Sverige ses det nämligen som ett övergrepp att kontrollera någons sexualitet på det sättet och är olagligt.

Det är då viktigt att du som misstänker att någon far illa av denna myt agerar.

I Sverige arbetar skolan aktivt för att ta kål på föreställningarna om att mödomshinnan finns.

Detta görs exempelvis genom läromedel och att prata om myten under sexualkunskapen. 

Trots detta så finns det massor av tjejer som inte vet om att hinnan inte finns. 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. The Hymen’s Tale: Myths and facts about the hymen. The Ohio State University 2020-02-20 (engelska). Läst 2024-05-02. 
  2. The little tissue that couldn’t – dispelling myths about the Hymen’s role in determining sexual history and assault. National Library of Medicine 2019-06-03 (engelska). Läst 2024-05-02. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: