Innehåller annonslänkar. 

Missionären - olika sätt att variera den

Missionären: 7 sätt att variera den på

Tycker du att missionären känns lite väl vanilj?

Då har du mycket att upptäcka, för den här klassiska ställningen går att variera på mängder av olika sätt och här är 7 av våra favoriter som får världens vanligaste position att bli både skönare och mer spännande. 

Längre ner kan du även läsa om andra sätt att förändra missionären på samt varför den är så populär! 

Olika varianter av missionären

Missionären är sexställningen som alla har haft, och de som inte har haft den ännu kommer garanterat ha den förr eller senare.

Många förknippar missionären med ett tråkigt och osexigt ligg, men det finns massor av sköna sätt att variera den här klassiska ställningen på för att göra den mer spännande men även roligare och skönare att ligga i.

Allt sexliv mår bra av variation, så här nedan är 7 olika sätt att ha missionären på som du bör prova redan i natt…!

1. Klassisk

Klassiska missionären - så här gör du

Den vanligaste varianten av missionären och den ställning man oftast pratar om är helt enkelt det klassiska utförandet.

Här ligger tjejen på rygg och särar på benen.

Mellan benen glider mannen in och penetrerar sedan antingen vagina eller anal. 

Många tycker om att vara nära varandra med ansiktena under missionären men det går även att skapa lite distans så att man kan se på varandra. 

Vinkeln i vanliga missionären blir ganska mild och man kommer därför inte så långt in, något som gör den ganska lugn.

Penisen kommer inte heller åt g-punkten men du som tjej kan däremot stimulera din klitoris ifall ni skapar ett litet utrymme mellan er. 

Klassiska missionären är otroligt populär och brukar vara en given ställning att ha med jämna mellanrum.

Längre ner pratar vi mer om varför ställningen har blivit så otroligt poppis. (1.)

2. CAT

CAT missionären - för skönare klitorisorgasmer

CAT är en variant av missionären där du som kille glider upp lite närmare tjejens ansikte med din kropp, något som gör att du hamnar med huvudet något högre upp.

Det här gör att din penisrot gnider sig mot hennes klitoris när han penetrerar vilket kan ge upphov till riktigt sköna klitorisorgasmer. 

För att få till CAT bra är det viktigaste att du hamnar rätt med din penisrot, något som kan kräva lite övning men som man snabbt hittar ifall du som tjej är med och guidar. 

En annan sak som är väldigt viktigt är att du som kille rör dig lite fram och tillbaka under själva penetrationen, alltså att du inte enbart jobbar in och ut utan även upp och ner.

Det är nämligen den rörelsen som gör att klitoris får stimuli! 

CAT är väldigt lik vanliga missionären eftersom tjejens ben är på sidan.

Här kan du som kvinna med fördel ha lite rakare ben istället för böjda knän för att på så vis lyfta fram klitorisen och göra den mer lättåtkomlig. 

Av alla varianter som finns av missionären så är kanske CAT vår favorit eftersom den är så enkel att lägga sig i samt att den inte är så krävande för någon.

Man måste inte vara varken stark eller vig! 

CAT är en av dem sexställningar där kvinnan har som störst chans att nå orgasm!

3. Kudde under rumpan

Missionären med kudde under rumpan för skönare vinkel

Här ligger ni i vanliga missionären men petar även in en kudde under rumpan vilket får underlivet att lyftas upp, något som skapar en vinkel som gör att penisen kommer djupare och längre in. 

En djupare vinkel gör att penisen känns mer intensivt eftersom den når längre men även g-punkten blir stimulerad vid brantare vinkel, så vill ni leka med g-punktsstimuli är det här ett bra val att välja. 

Ni kan testa olika stora kuddar.

Ju större kudde desto brantare blir vinkeln men det sätter även större press på ländryggen samt din partner som ska penetrera, så det handlar mycket om att hitta ett lagom. (2.)

4. Fötterna på axlarna

Missionären - Fötterna på axlarna för djupare penetration

Fötterna på axlarna är kanske den variant av missionären som kräver absolut mest av dig som ska ta emot penisen.

Här ligger du på rygg och kastar sedan upp fötterna på hans axlar, något som skapar en riktigt brant vinkel om man jämför med vanliga missionären. 

Den här vinkeln är perfekt ifall du som tjej gillar när han kommer riktigt djupt men den är även att föredra ifall du tycker om att få g-punkten stimulerad.

För att komma åt g-punkten är det viktigt att svanka lite alternativt att killen lyfter upp fötterna på dig. 

Att ha fötterna på axlarna kräver ganska mycket vighet, så att stretcha baksida lår är inte alls en sådan dum övning om man vill kunna lägga sig så här men inte har möjligheten till det. 

Om ni vill testa att ligga med benen uppåt i missionären men inte får upp dem på axlarna så går det alltid att ha dem lite åt sidan och uppåt. 

5. Knäna mot magen

Missionären - Knäna mot magen för intensivare stimulans

Att dirty talka med sin partner är en väldigt viktig kod att knäcka för att ta sexet till nästa nivå och är således ett sextips som verkligen är värt att ta till sig!

Hjärnan är nämligen den största erogena zonen och att ta sig in i din partners hjärna och få igång den är därför det bästa man kan göra för att verkligen göra honom / henne upphetsad och sugen på dig. 

Många tror att dirty talk måste vara att man säger snuskiga saker eller kanske till och med är förnedrande, men det finns massor av andra sätt att snacka snusk på. 

Man måste hitta det som känns bäst för en själv och hemligheten till att göra dirty talk riktigt bra är att släppa på och verkligen säga det man menar, inte något som känns forcerat och framtvingat. Då kommer din partner märka att du spelar teater och inte är genuin vilket inte blir så lyckat. 

Så slappna av och låt munnen flöda fritt.

Det kan handla om allt från att säga romantiska saker som hur vacker eller sexig din partner är till att förnedra, kalla honom / henne fula grejer eller säga vad man ska göra för snuskigt med personen. 

Dirty talket kan börja redan innan ni träffas.

Prova att skicka iväg ett sexigt sms eller ring och och säg något snuskigt som väcker igång hjärnan.

När din partner sedan kommer hem kommer han / hon redan bli knullad av dig i sitt huvud! 

Om du vill ha tips på hur du kan skriva sexiga sms så har vi skrivit en guide med några exempel som kommer att väcka din fantasi! 

Att dra knäna mot magen är också ett bra sätt att skapa en större vinkel utan att för den delen behöva vara så särskilt vig.

När du drar knäna mot magen så öppnar du upp vilket ger honom en väldigt bra möjlighet att penetrerar dig djupt och passionerat. 

När du drar knäna mot magen så har du också god chans att stimulera din egen klitoris eftersom benen skapar ett naturligt tomrum mellan din och hans mage. 

Även här så kommer han åt g-punkten på ett effektivt sätt.

Om han gör lugna och passionerade rörelser finns goda chanser till att bygga upp en så pass skön stimulans att du som tjej får fontänorgasm, men då ska ni ge det tid och långsamt öka på tempot när han har hittat rätt vinkel men även ett mönster som känns bra.

Det kräver även att han är uthållig, alltså att han kan hålla länge. 

Ifall han inte skulle ha så bra uthållighet kan ni alltid köpa en bra delay spray som gör att han orkar längre innan klimax kommer, något som verkligen kan förändra ert sexliv. (3.)

6. Stående missionären

Stående missionären - så här gör du

Ja, stående missionären skiljer sig minst sagt från den liggande i det avseendet att ni plötsligt är upprätta, men själva positionen är faktiskt likadan. 

Istället för att sära på två ben så särar du som kvinna bara på ett genom att kasta upp det i din partners armveck.

Ni håller sedan om varandra medan du som kille penetrerar fram och tillbaka.

Skulle killen vara längre så får han böja på sig för att komplettera.

Då blir även vinkeln lite underifrån vilket gör att han kommer in längre. 

Är du som kille istället kortare kan ni använda er av en pall eller annat att stå på, för det fungerar nämligen inte så bra att låta kvinnan böja på sig. 

Att ha missionären stående är väldigt krävande, men även otroligt hett!

7. Missionären på sniskan

Missionären på sidan - intimare sex

Lägg er i missionären och rulla sedan över på sidan.

Här får ni båda ett bra stöd och hamnar i en position som är väldigt bekväm att ligga i eftersom den inte kräver särskilt mycket av konditionen eller kroppen i övrigt. 

Som du ser liknar missionären på sidan en annan ställning väldigt mycket, nämligen skeden.

Enda skillnaden från skeden är att ni här har ansiktena vända mot varandra vilket skapar en ännu större närhet. 

För att kunna komma in rätt måste ni trixa lite med benen och prova på olika sätt att ha dem.

Ge inte upp förrän ni hittar något som känns riktigt bekvämt och skönt, för den här ställningen ska vara just bekväm och inte skava eller kännas ansträngande. 

Fler sköna sätt att ha missionären på

1. Experimentera med vinklar

Vinklar är grunden till alla sexställningar.

Ifall man bara leker med vinklar och ändrar dem så skulle man utan tvekan kunna nöja sig med att bara köra en till två ställningar varje gång man ligger. 

För att justera vinkel i missionären så kan du som kille ändra hur högt upp mot kvinnan du ligger men du kan även lyfta upp hennes fötter eller lägga henne på sidan.

Det handlar helt enkelt om att flytta sig på något sätt – antingen att killen eller att tjejen gör det! (4.)

Att ändra vinklar kan man dels göra genom att prova nya ställningar, dels genom att leka runt i en och samma ställning.

Oftast krävs det inte så stora ändringar för att få en helt annorlunda känsla, så även små justeringar kan göra väldigt mycket. 

2. Involvera fler erogena zoner

Stimulerar man erogena zoner samtidigt som penetrationen så blir helhetskänslan otroligt mycket skönare än om man inte gör det!

Erogena zoner kan vara bröstvårtorna, läpparna, halsen, pungen eller klitoris.

Du som tar emot kan därför ta ett grepp om hans pung och leka med den medan du som kille pillar på hennes bröstvårtor. 

De erogena zonerna kan vara olika svåra att nå beroende på vilken typ av missionär ni ligger i.

Ifall ni inte kommer åt varandra så kan ni alltid ta på er själva, exempelvis era egna bröstvårtor. 

Genom att ge dessa känsliga delar av kroppen kärlek så ger ni sexet en helt ny dimension så vi kan verkligen inte rekommendera nog att prova på det! (5.)

3. Addera en vibrator

En vibrator är ett perfekt sätt att aktivera och stimulera kvinnans starkaste erogena zon, nämligen klitorisen!

Det finns olika typer av vibratorer idag, från stora och dyra till små och billiga.

Hitta en modell som passar er och använd sedan den under tiden ni ligger i missionären.

Det kommer garanterat att ge dig som kvinna riktigt sköna orgasmer, men även du som man kan ha nytta av det. 

Ni kan exempelvis köpa en vibrerande penisring vilket dels gör penisen både hårdare och mer känslig, dels gör att det vibrerar både i pungen men även på klitoris när han stöter emot dig. 

Ifall ni inte har en vibrator hemma så kan ni använda något annat som vibrerar, exempelvis handtaget på en eltandborste eller handtaget på en rakapparat.

Gillar ni känslan så är det bara att kosta på en riktig vibrator sen! 

4. Kommunicera kring rytm och djup

Det går att variera sig mycket genom att ändra djupet han stöter och i vilket tempo han penetrerar.

Prata med varandra om vilket tempo som ni båda gillar mest och ifall ni inte vet det än så kan ni testa er fram för att hitta det som känns skönast för just er två. 

Nyckeln till att hitta rätt tempo och djup är helt enkelt att visa för varandra vad som känns bra och inte, något man kan göra antingen genom kroppsspråk, ljud eller att prata under, innan eller efter sexet! 

Missionären - den vanligaste ställningen

Missionären är utan tvekan den vanligaste sexställningen, till och med populärare än doggy och cowgirl i många länder.

Själva grunden är att kvinnan ligger på rygg och att mannen är över, men det finns massor av sätt att variera sig på för att göra den lite roligare.

Utöver dem 7 olika varianterna här ovan så finns det ytterligare några sätt som gör att du får en annorlunda upplevelse.

Här nedan är fyra av våra bästa tips! 

Varför är missionären så populär?

Missionären är en av dem vanligaste sexställningarna idag, men varför är den det?

Jo, det kan bero på flera olika saker.

Till att börja med så är den väldigt naturlig att lägga sig och är enkel att hamna rätt i utan att någon måste lägga sig i någon svår och knixig position.

Simpelheten gör helt enkelt att den lockar många! 

Själva ställningen är även väldigt naturlig för oss och är därför något som vi har legat i väldigt länge.

Under medeltiden var det exempelvis den enda ställning som var tillåten och laglig, allt annat var förbjudet (även om det förstås förekom ändå). (6.)

Idag så fortsätter missionären vara populär eftersom den känns lagom för de flesta.

Man ser inte varandras kroppar så bra, penisen kommer inte så djupt in och många tycker dessutom att det är väldigt skönt att ligga i den.

Många kallar positionen för vanilj eftersom den inte är så kinky, men det går som du nu vet att göra den desto styggare.

Missionären tros även vara en populär ställning tack vare att de flesta känner till den utan att ha gjort så mycket research sedan innan. Det kommer helt enkelt tillbaka till att den känns naturlig att lägga sig i! 

Sammanfattningsvis om missionären

Missionären går att variera på alla möjliga olika sätt och kan bli precis så bra som du vill att den ska bli.

Många förknippar den med ett tråkigt och mjäkigt sexliv men det är alltså en orättvis beskrivning på en av världens absolut mest populära positioner. 

Vi hoppas ni har inspirerats att vilja prova nytt med din partner och att den klassiska ställningen kan ge er en nytändning som får sexlivet att blomstra! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Leo Hagström

Leo Hagström

Leo är utbildad inom sexologi vid Malmö universitet och har spetskompetens inom sex och samlevnad. Leo skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Leo

Källförteckning

  1. 18 Missionary Sex Positions That Put a Fun Spin the Classic Move. Men’s Health 2023-01-19 (engelska). Läst 2024-02-13. 
  2. 12 Variations Of Missionary To Make Sure You’re Never Bored Of This Sex Position. Scoop Whoop 2023-09-01 (engelska). Läst 2024-02-13. 
  3. Missionary sex position: 7 variations to put fun back into the classic move. Woman and Home 2023-09-03 (engelska). Läst 2024-02-13. 
  4. 10 ways to make missionary position feel amazing. Bedsider 2019-07-07 (engelska). Läst 2024-02-13. 
  5. 16 Ways to Make Missionary Anything But a Vanilla Sex Experience. Well and Good 2022-02-27 (engelska). Läst 2024-02-13. 
  6. Sexual Positions. Decameron Web 2011-01-31 (engelska). Läst 2024-02-13. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: