Innehåller annonslänkar. 

Tecken på att din partner är microotrogen

Vad är mikrootrohet? 27 exempel & tecken

Vad är mikrootrohet och var går gränsen?

Definitionen är väldigt löst och vad som är mikrootrohet för en person kanske inte alls uppfattas som det av sin partner. 

För att underlätta för er så har vi samlat exempel på situationer som kan vara microotrohet beroende på var ni själva drar gränsen. 

Diskutera gärna dessa situationer med din partner eller dina vänner!

Exempel på mikrootrohet

Här nedan är exempel på vad som skulle kunna anses vara mikrootrohet. 

Kom ihåg att alla definierar otrohet olika!

Kännetecken på att någon kan vara microotrogen mot dig

Varningssignaler att hålla utkik efter

När din partner systematiskt och upprepande håller en vänskapsrelation hemlig för dig så kan det vara en varningssignal. 

Om din partner exempelvis har ätit lunch med en snygg kollega utan att berätta för dig så behöver det inte vara ett problem, men om det här sker upprepade gånger och om din partner dessutom har varit otrogen tidigare så kan det vara ett skäl till att ompröva din tillit. 

Vad definierar mikrootrohet?

Om din intention med din handling är att flirta eller skapa en kontakt som är emotionellt nära kärlek eller sex, då är det stor risk att det är mikrootrohet. 

Handlingen är därför sekundär.

Någon kan exempelvis äta lunch med sin arbetskollega varje dag om intentionen enbart är att ha det trevligt och att man gör det för att det är socialt givande. 

Görs det däremot för att man tycker sin kollega är snygg, om man är intresserad av honom / henne eller om det finns en sexuell spänning mellan er, ja då är det istället mikrootrohet. 

Mikrootrohet innefattar oftast en emotionell otrohet och inte en fysisk, något som gör den svår att definiera!

Om det sker något som känns tveksamt en enstaka gång så behöver inte det vara en anledning att oroa sig, utan det viktiga är att ställa sin partner till svars ifall man upptäcker ett mönster hos hans eller hennes beteende. 

Prata om era gränser

För att undvika att någon är microotrogen så är det viktigt att prata om era gränser inom relationen. 

Eftersom microotrohet är ett brett spektrum så är det viktigt att definiera just ert förhållandes regler och förväntningar, gärna innan något som skadar er tillit händer. 

Det kan vara ett jobbigt samtal att ta, speciellt tidigt i relationen, men det kommer kännas bättre efteråt samt ge er en bättre grund att stå på, något som kan bygga ert förhållande ännu starkare!

Saker att fråga varandra kan vara:

  • Är det okej att flirta med andra?
  • Är det okej att ha kontakt med sitt ex?
  • Får man flirta med folk online om man aldrig kommer att ses?
  • Är det okej att ha onlinesex med personer som man aldrig kommer att träffa fysiskt?

Vore det okej om din partner gjorde så med någon annan?

Om du är osäker på vad som är mikrootrohet eller inte så kan du fråga dig om du skulle vara okej ifall din partner gjorde samma sak mot dig. 

Tror du istället att du är utsatt för mikrootrohet så kan du fråga dig själv ifall du skulle kunna agera så själv mot någon annan och i sådant fall varför du skulle kunna tänka dig det. 

Hur känns det för dig?

Otrohet innebär att man bryter dem regler som man har satt upp i ett förhållande, regler som måste kännas bra för båda. 

Om du upplever att någon är mikrootrogen mot dig så ska du ta den känslan på allvar eftersom otrohet i grund och botten mynnar ut i din personliga känsla. 

Fråga dig själv hur du egentligen känner kring det / dem saker som har hänt!

När ska man agera?

Om du kommer fram till att det som har hänt inte känns okej så ska du förklara för din partner att du känner dig ledsen, upprörd eller osäker över vad han / hon har gjort. 

Be din partner att förklara varför han eller hon har betett sig på det här sättet och försök även att sätta dig in i personens situation. 

Har det hänt saker innan i er relation som får dig att misstro din partner eller har du själv gjort något liknande tidigare och i sådant fall varför?

Väg in tidigare erfarenheter innan du väljer att agera! 

Undvik att gå i fällan att börja snoka i din partners mobiltelefon. 

Det leder oftast bara till misstro mellan er vilket i längden kommer göra det hela ännu värre. 

Det är betydligt smartare att ta upp diskussionen med din partner direkt istället! 

Att agera "för tidigt" kan få dig att uppfattas som paranoid och orolig, något som också kan skada tilliten och få din partner att känna sig övervakad.

Finns det någon skillnad mellan könen?

För att generalisera så upplever kvinnor oftast microotrohet som något allvarligare än vad män gör. 

Enligt Psychology Today så tenderar kvinnor även att söka mer bekräftelse online och löper därför större sannolikhet att vara microotrogna med folk över sociala medier. 

Vad är emotionell otrohet?

Emotionell otrohet är en vanlig typ av microotrohet och bygger på att man har en väldigt nära relation med någon som man dessutom är attraherad av. 

Det kan handla om upprepade luncher eller after works tillsammans där man har djupa konversationer som man egentligen borde ha med sin partner istället, men det kan även gå så långt att man säger ”Jag älskar dig” till någon annan än den man är tillsammans med. 

Sammanfattningsvis om mikrootrohet

Mikrootrohet är en otrohet som är svår att sätta fingret på eftersom alla drar olika gräns kring vad som är ett okej beteende och vad som inte är det i ett förhållande. 

Det bästa man kan göra för att undvika att hamna i en situation där du inte vet om det som har hänt är okej eller inte är att prata om era gränser med din partner.

Sidinformation

Om författaren av sidan

Oscar Sjödin

Oscar Sjödin

Oscar är utbildad hos Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet där han även har läst kurser inom psykologi.

Han har stor erfarenhet och ett brinnande intresse för hur man ska kommunicera i relationer för att få sitt sexliv att fungera så bra som möjligt. Oscar skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Oscar

Källförteckning

  1. What is ’micro-cheating’? And does it really count? NBC News 2018-09-17 (engelska). Läst 2024-04-05. 
  2. How to Recognize and Cope With Micro Cheating, According to a Therapist. Very Well Mind 2023-11-30 (engelska). Läst 2024-04-05. 
  3. What Is Micro Cheating? Examples, Signs, & How to Move Forward. Choosing Therapy 2022-08-15 (engelska). Läst 2024-04-05. 
  4. Is Online Infidelity Just Micro-Cheating? Psychology Today 2018-01-26 (engelska). Läst 2024-04-05. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg:

Exempel på trauma bonding och hur man tar sig ur det
Kroppen & relationer

Trauma bonding – vad är det?

Trauma bonding betyder att man bondar och dras till någon man har ett trauma med vilket är en mänsklig egenskap. Överlevare håller ihop extra bra,

Läs mer »