Kan innehålla annonslänkar.

luktar illa i underlivet genom byxorna

Luktar illa i underlivet genom byxorna

Att stinka från fittan är riktigt jobbigt, speciellt om det luktar illa i underlivet genom byxorna. Det kan få vem som helst att känna sig ofräsch, bli osäker och tappa självförtroendet, men till tröst så är problemet vanligare än vad man kan tro. 

Eftersom problemet är utbrett och vedertaget så finns det också bra hjälp för att bli av med det. Här nedan går vi igenom vad doften beror på samt vad du kan göra för att bli av med den. 

Fitta luktar genom byxorna - orsaker

Bakteriell vaginos

Ifall du har illaluktande flytningar som påminner om gammal fisk eller liknande stank så är det med stor sannolikhet bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är extremt vanligt och innebär att balansen i slidan är dålig, oftast att PH-värdet blivit för högt. 

Om klimatet i fittan blir för basiskt kommer det uppstå en unken doft som de flesta tycker är riktigt otrevlig. Du kan exempelvis råka ut för detta ifall du inte tvättar din fitta på rätt sätt, men även om du har sex utan kondom och ofta blir sprutad i dig. Sperman klarar sig nämligen bättre i ett klimat med högt PH och därför anpassar sig vaginan. 

Om du luktar illa i vaginan efter samlag är det alltså med stor sannolikhet på grund av att du fått sperma i slidan. Doften kan komma efter någon dag och vara ganska stark. För att undvika detta bör du kissa efter samlag. 

Hur löser man då bakteriell vaginos? För dem flesta går det över av sig självt om man börjar tvätta sig på rätt sätt eftersom fittan då återställer sig. Att vänta en – två veckor är alltså något som fungerar för de flesta, även om det så klart är tråkigt och jobbigt att gå runt och lukta illa om underlivet så länge. 

Bakteriell vaginos luktar olika illa beroende på hur fel balansen har blivit vilket innebär att man ibland kan ha det utan att knappt märka för att en annan gång känna doften genom byxorna. 

Svamp

Om du bytt mellan analt och vaginalt sex eller har haft nedsatt immunförsvar på grund av stress, sjukdom eller annat så finns risken att du får svamp. Svampen luktar illa och ger en stark doft som kan kännas från underlivet genom byxorna.

Svamp brukar också försvinna av sig själv men det tar längre tid än vad det gör för bakteriell vaginos. Det finns läkemedel att ta till ifall man vill snabba på läkandeprocessen eller har svårt att bli av med den på naturlig väg. Oftast använder man sig av en kräm som smörjs på blygdläpparna men man kan även få penicillin ifall det är väldigt mycket svamp. 

Penicillinet kan då tas oralt eller vaginalt men är något man måste få utskrivet på recept. Du kan ta kontakt med närmaste gynekolog för att få hjälp. 

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta så är det inte så ovanligt att lukta illa i underlivet genom byxorna utan är något som många kvinnor upplever till och från. Det är ett väldigt jobbigt problem som tur är ganska enkelt att fixa genom att börja tvätta sig rätt eller ta receptfri medicin beroende på om det är bakteriell vaginos eller svamp. 

Författare: