Innehåller annonslänkar. 

Nackdelar med kopparspiral: vanliga bieffekter

9 nackdelar & bieffekter med kopparspiral

Kopparspiral är ett hormonfritt preventivmedel, men vilka är kopparspiralens nackdelar och vilka bieffekter kan den ge kvinnan?

Eftersom spiralen saknar hormoner så förändras inte ens psyke, storlek på brösten eller hy men vissa andra saker kan ändra sig. 

Här nere hittar du 9 möjliga konsekvenser av spiralen, vissa vanliga och andra väldigt ovanliga. 

1. Mer blod vid mens

Många tjejer och kvinnor blöder mer när de menstruerar ifall de satt in en kopparspiral.

Detta är en av dem vanligaste bieffekterna och innebär främst att man måste lägga mer pengar på mensskydd men även att man oftare blöder igenom samt kan känna sig lite trött som en effekt av blodförlusten. 

Eftersom blodflödet kan öka ganska markant så finns det även en risk att du som har spiralen får brist på järn, något som dock enkelt förebyggs genom att äta kosttillskott. 

Om du ska börja med kopparspiral är det alltså viktigt att utgå från att du plötsligt kan börja blöda mycket kraftigare än vad du är van med!

2. Mer mensvärk

Ökad mensvärk är en vanlig bieffekt av kopparspiral

Kopparspiraler kan leda till att du får mer mensvärk än vad du brukar ha med, något som såklart är en stor nackdel.

Vissa får bara lite ondare, andra får en otroligt kraftig verk och några har en oförändrad verk.

Om du kommer få ondare eller inte går inte att säga på förhand utan är något som är otroligt individuellt. 

För de flesta så vänjer man sig med en ökad mensvärk och det blir ganska snabbt det nya normala.

Om du tycker risken för ökad mensvärk är ett pris värt att betala för att inte kunna bli gravid är något som enbart du kan svara på. 

3. Spiralen kan slås i under penetrerande sex

Om spiralen inte lägger sig rätt, om den du knullar med har stor kuk, om ni gillar hårt sex med djupa ställningar eller om din slida är grund så finns risk att killens kuk kommer slå i koppartrådarna vilket sticker till och kan göra så det börjar blöda. 

Om detta händer så blir killen i regel avtänd på grund av smärtan samt riskerar att bli försiktig i fortsättningen.

Det kan med andra ord leda till oro och anspänning när ni ska ligga med varandra. 

Hamnar spiralen rätt, vilket den oftast gör, så brukar dock inte killen känna av ändarna.

Det är dock inte helt ovanligt att trådarna känns av mot kuken dem första gångerna ni ligger och att dem efter det rättas till av sig självt, så ge inte upp första gången han råkar sticka sig! 

4. Den gör ont att sätta in

Enligt många så är det absolut värsta med en kopparspiral att den ofta gör väldigt ont att sätta in.

Spiralen sätts in av en gynekolog, antingen på ungdomsmottagningen eller på sjukhus. 

Det första som sker är att gynekologen gör en undersökning av din slida för att se till så att allt ser normalt ut. Detta går snabbt och tar inte mer än några minuter. 

Nästa steg är att förbereda insättningen av spiralen. För att göra det så tar gynekologen tag i din livmoder och förbereder för att placera spiralen, något som görs när allt är redo. 

Smärtan kan uppstå både när slidan ska förberedas för spiralen och när den sätts in.

Ofta så kommer en väldigt direkt smärta som varar i ungefär 5 sekunder, sedan lägger den sig. Därefter har man i regel kraftig mensvärk ett tag, från några timmar upp till hela dagen. 

Innan spiralen ska sättas in får man smärtstillande i form av Alvedon och / eller Ipren, en värmekudde på magen samt bedövning i slidan.

Trots detta tycker de flesta tjejer att insättningen gör ont och är obehaglig att genomföra. 

Att förbereda sig mentalt på att det kan göra ganska ont är därför bra samt något man måste ta med i beslutet ifall kopparspiral är något man vill ha eller inte. 

5. Spiralen kan vara svår att få på plats

Kopparspiralen sätts upp av en gynekolog och ibland kan den vara svår att sätta rätt, något som gör att den hamnar snett och kan orsaka smärta både för dig och för den du ligger med ifall han stöter i med sin penis i kopparändarna. 

Om spiralen hamnar snett så bör man vänta en menscykel för att se om den rättar till sig.

Trådarna blir även lite mjukare med tiden och formar sig då lättare.

Om problemet kvarstår även efter en menscykel bör du ta ut den och sätta in en ny!

När spiralen precis satts in kan den även ramla ur utan att du märker det, exempelvis när du har kraftig mens, sex eller kissar.

Det kan därför vara bra att se till så att den sitter kvar till en början så att du inte går runt och tror att du inte kan bli gravid för att sedan upptäcka att du inte har någon spiral kvar. 

6. Mellanblödningar

Mellan dina menstruationer så kan du få så kallade mellanblödningar till följd av kopparspiralen, alltså att du blöder trots att du inte har mens.

Får du mellanblödningar måste du gå runt med mensskydd redo eftersom de kan komma när du minst anar. 

Många av dem kvinnor som har mellanblödningar går runt med mensskydd hela tiden eftersom det annars finns stor risk att blöda ner både trosor och byxor.

Blödningarna kommer utan PMS och luktar ofta som vanligt mensblod.

Man kan dock bli lite tröttare än vanligt om man har kraftiga mellanblödningar eftersom man då förlorar blod, men i regel märks det inte någon skillnad. 

7. Urinvägsinfektion och infektion i livmoder

En ovanlig men ack så allvarlig konsekvens av kopparspiral som i vissa enstaka fall kan uppstå är att kvinnan får urinvägs- eller livmoderinfektion, något som kan bli allvarligt ifall det inte svarar på antibiotikan man får så fort man fått läkarvård. 

Detta uppstår om spiralen har fört med sig bakterier in i slidan, något som i regel inte händer eftersom gynekologen desinficerar spiralen och använder handskar samt annan skyddsutrustning.

Ibland kommer det trots försiktighetsåtgärderna in bakterier i slidan och tar sig in i livmodern, något som är väldigt allvarligt och något du måste ta med i beräkningen. 

Om kroppen svarar negativt på spiralen genom att inte ta emot den så kan det också leda till infektioner, något som är än mer ovanligt än att bakterier kommer med in.

Spiralerna är nämligen gjorda för att mötas av kroppen. 

8. Illaluktande flytningar

Kopparspiralen kan i vissa fall påverka så att dina flytningar börjar lukta illa både innan och under mens.

I vissa fall går det över av sig själv eller går att fixa genom att ändra saker i sin livsstil medan det i andra fall bara är att ta bort spiralen som gäller. 

Illaluktande flytningar är självfallet väldigt jobbigt och kan dra ner självförtroendet i sängen samt göra att man känner sig ofräsch.

Att flytningarna ändrar sig är ganska vanligt eftersom kopparspiralen ändrar klimatet i slidan, något som också ändrar dofterna. 

9. Skyddar inte mot könssjukdomar

En kopparspiral kan aldrig skydda mot könssjukdomar utan skyddar enbart mot graviditet, något som gör att den lämpar sig bäst om man har ett fast sexuellt förhållande där det inte kan komma in några sjukdomar.

Skyddet mot graviditet är 99,5 %. 

Sammanfattningsvis

När man läser om alla risker är det lätt att fundera på varför det inte finns fler preventivmedel för män så att de ska kunna ta mer ansvar så att inte allt ska läggas på kvinnan.

Faktum är att alternativ till kondomen är på väg och utvecklingen håller på i detta nu.

Det finns även skäl till att kvinnan har så många val men inte mannen. Du kan läsa mer om det i vår andra artikel som vi länkat till.

Som du märker är riskerna med en kopparspiral mindre än bieffekterna man kan få av minipiller eller andra hormonbaserade preventivmedel, men det kommer med ett pris, nämligen att man måste sätta in den i vaginan vilket många tycker är obehagligt.

Många tycker att spiralen är värd att prova eftersom man inte riskerar sin psykiska hälsa och för en stor andel av kvinnorna fungerar det bra, även om vissa får problem med exempelvis mycket mellanblödningar eller att spiralen inte lägger sig rätt. 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. What to know about the copper IUD. Medical News Today 2020-06-09 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  2. Copper IUDs: Everything You Need to Know about Non-hormonal IUDs. Flo Health 2020-04-14 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  3. What are the side effects of IUDs? Planned Parenthood (publiceringsdatum okänt) (engelska). Läst 2024-05-03. 
  4. Vaginal Discharge – Can IUDs Cause It? Lybrate 2023-02-26 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  5. Copper IUD (ParaGard). Mayo Clinic 2022-03-01 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  6. IUD: Advantages and Disadvantages. News Medical 2023-05-18 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  7. What to Know About the Paragard Copper IUD Before You Commit. SELF 2022-03-30 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  8. Everything You Need to Know About the Copper IUD (ParaGard). Healthline 2021-10-13 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  9. Side effects from the copper IUD: do they decrease over time? National Library of Medicine 2010-05-01 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  10. Copper IUD: What Are the Pros and Cons? Health News 2023-07-04 (engelska). Läst 2024-05-03. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: