Innehåller annonslänkar. Vi tillhandahåller provision på köp som görs via länkarna på vår webbplats. 

Kinsey-skalan: teorin om att sexualitet är ett spektrum

Att se sexualiteter som ett spektrum snarare än något fast gör det enklare att anpassa sexualiteten efter en själv genom livet.

Man kan se sexualitet som ett spektrum snarare än att man är eller inte är något, såsom att vara bög, heterosexuell eller bi. 

Här nedan är fördelarna med att se sexualitet på det här sättet, samt lite om hur relevant Kinsey-skalan fortfarande är! 

Vad är det sexuella spektrumet?

Det sexuella spektrumet är en idé om att någons sexualitet är dynamisk och flytande vilket innebär att det kan förändras över tid samt baserat på vilken situation vi är i – både av sociala och emotionella faktorer! 

Vad är fördelen med att se sexualitet som ett spektrum?

Den stora fördelen med att se sexualiteter som ett spektrum är att det låter människor forma sin egen version av sin egen sexualitet, samt vad de är attraherade och blir kåta av (både när, vem och hur).

Sexualitet är nämligen väldigt individuellt och något som ändras och utvecklas med tiden, och då hjälper det här tankesättet till att göra så man ser sexualiteten som något mer ”mänskligt” som kan ändras precis som relationer och känslor kan! 

Är Kinsey-skalan fortfarande relevant för att avgöra var på spektrumet man är?

Kinsey-skalan kan vara relevant för personer som definierar sig som heterosexuell, bisexuell eller homosexuell, eller något däremellan, men den är generellt sett för smal och snäv när det gäller att väga in aspekter av romantisk och emotionell attraktion, demisexualitet, asexualitet och pansexualitet. 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Sofie Roos

Sofie Roos

Sofie är utbildad sexolog vid University of California i San Francisco och skriver samt testar för oss på Passionerad.

Maila Sofie

Källförteckning

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: