Innehåller annonslänkar. 

Varför kan jag inte bli kär och hur ska jag göra för att bli förälskad?

Kan du inte bli kär? Så här blir du förälskad

”Jag kan inte bli kär” är inte alls ovanligt att säga, och motsägelsefullt nog så minskar chansen att bli kär desto noggrannare vi letar.

I en värld där vi kan ställa vilka krav vi vill är chansen att träffa rätt minimal och söker man något seriöst kan det därför vara bra att tänka om. 

Här nedan kan du läsa om varför du inte blir kär samt vad du ska göra för att bli förälskad. 

Varför kan jag inte bli kär?

Varför du inte blir kär kan bero på flera saker. Till att börja med så har vissa svårare för att bli kära.

Det kan bero på att man tidigare har blivit sårad av någon och därför har stängt ner sina känslor eller så kan det bero på att det är så just du fungerar. 

Även om du inte har blivit kär någon gång så kan du vara säker på att du kan bli det, bara att det kräver lite mer än vad det gör för andra. 

Ifall du är någon med väldigt höga krav och föreställningar om hur din partner ska vara så har du en stor anledning till att kärleken inte har hittat dig än.

Den som letar efter det perfekta kan i många fall bli helt utan och många är okej med det. ”Om det inte är perfekt så får det vara”.

Men söker du kärleken och det är något du längtar efter så kan det här tankesättet sätta käppar i hjulet.

Med det sagt ska du dock inte nöja dig med vad som helst heller. (1.)

Psykologiska faktorer som stoppar dig från kärlek

1. Du är rädd för närhet

Rädsla för närhet och intimitet kan göra det svårare att bli kär

Att vara obekväm eller rädd med närhet och intimitet gör att man distanserar sig från fysisk beröring, något som kan göra det svårare att bli kär. 

2. Du är rädd för att bli sårad

Om du har blivit sårad i en relation tidigare så kan det vara väldigt svårt att öppna upp och släppa in andra personer i ditt liv, något som gör att du håller avstånd till folk och inte låter dem komma in på djupet. 

Det här gör att du minskar sannolikheten för att bli kär eftersom det oftast kräver att man vågar öppna upp sig.

3. Du ser ner på dig själv

Att tala ner sig själv med kommentarer som ”Ingen kommer vilja ha mig”, ”Jag kommer aldrig att bli kär” eller ”Jag förtjänar inte kärlek” är ett effektivt sätt att inte bli kär på.

För att kunna älska någon annan måste man älska sig själv

Det här gamla ordspråket stämmer in otroligt bra, för det börjar alltid hos en själv.

Om du ofta talar ner dig själv och kämpar med en dålig självkänsla är det därför viktigt att ta tag i det! 

4. Du ger mer än vad du tar

Vissa personer ger så pass mycket i relationer att de själva glömmer bort att ta. 

Om man aldrig tar utan bara ger så är risken stor att man blir emotionellt dränerad och har svårt att komma någon nära, så glöm inte bort att ta åt dig av kärlek också!

5. Du är för självständig

Om du är en väldigt självständig person som klarar det mesta på egen hand så kan det kännas både skrämmande och hotande att ta in någon annan i sitt liv som man bli beroende av. 

Att ha ”attachment issues” som det heter på engelska är väldigt vanligt och en stor barriär om man vill hitta kärleken, så att släppa taget om sitt perfekt kontrollerade liv är verkligen något som kommer att hjälpa! 

6. Du har svårt att lita på folk

Om du har varit med om något som gör att du har svårt att lita på folk så kan du få stora problem med att lita på någon i en relation, något som är essentiellt för att kunna bli kär. 

7. Du letar efter den perfekta partnern

Att leta efter den perfekta partnern men att aldrig hitta rätt är en gammal klyscha som många faller i. 

Att inse att man aldrig kommer hitta exakt det man letar efter och att inse att det är okej är något som kommer göra att du plötsligt ger en massa nya människor chansen att bli den rätte! (2.)

Öka sannolikheten till kärlek

Använd dejtingappar

Dejtingappar är ett effektivt sätt att komma i kontakt med andra singlar. 

Letar du efter något mer seriöst och vill öka dina chanser att bli kär så rekommenderar vi istället dejtingsajter eftersom de består av bättre profiler med mer information och bättre bilder.

Dejtingappar tenderar oftast att mest handla om sex. 

Var mer öppen

Var mer öppen för kärlek så ökar sannolikheten att du blir förälskad

Att inte stänga några dörrar kan vara ett av dem bästa sätten att hitta kärleken på.

Oftast så finns din stora kärlek där du minst anar, kanske på busshållplatsen, ute gåendes med hunden, i kön på ICA eller på ditt jobb. 

Ifall du är mer öppen och tar dem chanser som ges dig kommer du ha väldigt stor chans att träffa precis den som du söker, men då måste du se förbi saker som utseende och social status och se människan istället.

Blir du bjuden på dejt så tacka ja och ser du någon du är intresserad av så fråga ut personen! Det värsta du kan få är ett nej. 

Det är väldigt lätt att snabbt döma ut någon och placera den i ett fack där man placerar folk man verkligen inte kan tänka sig ha en relation med och har du den inställningen till en person minskar faktiskt chanserna att bli kär. 

Sök dig till platser för likasinnade

Har du några intressen?

Perfekt! Då bör du söka dig till platser där andra med samma intressen söker sig för att sedan ragga där.

Det kanske är en konsert med musik du tycker om, en förening, en tävling, en plats eller ett internetforum.

Gillar du en sport så kan du gå och kolla på den live eller engagera dig i klubben, gillar du ett datorspel så hänger du i forum där det diskuteras, tycker du om att laga mat så gå en matlagningskurs eller varför hakar du inte på en resa för folk som är intresserade av det du gillar, exempelvis en fotbollsresa. 

Att hitta någon som stimulerar dig på en plats där du själv blir stimulerad är ett riktigt bra knep som även ser till att ni direkt har något gemensamt att prata om och bonda över, något ni sedan kan bygga vidare på. 

Sluta leta aktivt

Att aktivt leta efter kärleken kan fungera, men många gånger stöter man bara in i sin stora kärlek av ren slump.

Detta är en bra tröst, att det kommer att komma en stund där du springer på den som är menad för just dig.

Att ha lite is i magen och inte bli desperat i sitt letande är därför en bra strategi. 

Var istället öppen för människor och det faktum att den som passar för dig finns där ute någonstans och kommer att visa sig på naturlig väg. 

Det tar mycket energi att dejta runt människor och tillslut är det lätt att bli riktigt trött och då antingen lägga ner helt och hållet eller bara ta någon som man nöjer sig med, men låt dig inte hamna här utan avsluta innan det känns för hopplöst och utmattande. 

Tänk om angående dejtingappar

De flesta kan komma överens om att det är väldigt ytligt på dejtingappar. Man baserar oftast vilka man vill träffa helt på hur de ser ut, har för jobb eller intressen. 

Vid första anblick kan man tycka det låter som en bra idé att basera sina möten på ens preferenser vad gäller yttre attribut, men faktum är att det i längden inte är ett sådant värst bra recept för en hållbar och lång relation.

Många upplever en härlig romans, men det brukar mynna i enbart det. 

Så hur ska man göra för att få maximal nytta av dejtingapparna?

Jo, en bra idé är att tänka om helt och hållet ifall du söker någon som du kan ha en seriös relation med.

Leta efter egenskaper som omtänksamhet, humor, intellekt och andra värden som kan få dig att må bra. 

Kruxet på dejtingappar är att veta ifall någon har dessa egenskaper eller inte, men du kan exempelvis be den du skriver med beskriva sig själv med fem olika egenskaper för att se om det stämmer överens med vad du söker. 

Testa även att svajpa på killar som du normalt sett inte skulle svajpa på eftersom det är lätt att fastna i en viss typ av personlighet och typ.

Våga alltså träffa någon som kanske inte ser ut som din drömdejt och ge den en chans.

Ju bredare du siktar, desto större chans att du faktiskt kommer träffa någon som har exakt det du behöver för att bli förälskad. 

Många förlitar sig även helt och hållet på dejtingappar idag, men att vara öppen för kärlek på jobbet, i skolan, i er bekantskapskrets eller på krogen är också viktigt. Din kärlek kan finnas överallt! (3.) (4.)

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. Why Can’t I Fall In Love? Reasons You Might Be Facing Challenges In Relationships. Better Help 2024-03-14 (engelska). Läst 2024-04-30. 
  2. Can’t Fall In Love? 10 Psychological Issues That Could Be Stopping You. Harley Therapy UK 2022-06-17 (engelska). Läst 2024-03-30. 
  3. If You Can’t Fall in Love, Check to See If You Are a Victim of Counter-Dependency. Bright Side 2021 (engelska). Läst 2024-03-30. 
  4. Why Some People Can’t Fall in Love. Exploring Your Mind 2022-10-03 (engelska). Läst 2024-03-30. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: