Innehåller annonslänkar. Vi tillhandahåller provision på köp som görs via länkarna på vår webbplats. 

Hur ofta ska man ha sex, och hur gör man om en har mer sexdriv?

Hur ofta ska man ligga med varandra för att det ska vara optimalt?

Hur ofta är bäst att ha sex som par enligt forskningen, vad händer om man har olika sexlust, hur kan man lösa det och varför är det så svårt att prata om?

Finns det någon "perfekt" mängd gällande hur ofta man bör ha sex i en relation?

Om man tittar på dem studier som finns inom ämnet så säger de flesta samma sak. 

En studie publicerad 2017 i Springer Nature Link kollade på hur ofta amerikaner har haft sex mellan åren 1989 och 2014, och den kom fram till att vuxna i genomsnitt har sex 54 gånger per år, alltså ganska exakt en gång i veckan! 

En annan studie från 2019 publicerad i BMJ kollade på hur ofta människor har sex i genomsnitt, och den kom fram till att genomsnittet är tre gånger i månaden, alltså 36 gånger per år. 

Hur ska man tolka det här?

När det kommer till att applicera dem här numren på verkligheten, och verkliga par, så är det tråkiga svaret att vad som är tillräckligt med sex är vad som känns bäst för er. 

I dessa två studier så har det funnits par som har legat fem gånger fler än alla andra och vice versa, och båda är okej – det är upp till varje individ att säga vad som är ”för lite” och ”för mycket”!

Rent generellt, så länge ni båda är nöjda med ert sexliv och inte tappar romantiken och attraktionen mellan er, samt så länge ni inte får ett helt sexlöst förhållande, så spelar det inte så stor roll hur ofta ni ligger, och ni ska inte heller jämföra er med andra. 

Det är också viktigt att komma ihåg att hur ofta man har sex går i vågor, och att ni i vissa perioder kan ha sex tre gånger per dag för att under andra perioder ha det bara en gång i månaden, och det är okej så länge det fungerar i helhet för er! 

Varför är det så svårt att prata om att man ligger för lite?

Det här är ett känsligt ämne eftersom det är så lätt att känna att ens partner kommer tror det är något fel med dem, eller att du ser det som ett problem som är värt att göra slut för om du tar upp det med dem att du inte är nöjd med hur ofta ni ligger. 

Man kommer dessutom oftast in i ett defensivt samtal när man pratar om sex och att någon inte är nöjd, något som innebär att det är extra viktigt att ta upp det här ämnet med respekt på ett lugnt sätt som inte får ens partner att känna sig inträngt i ett hörn. 

Läs också: Därför får vi minskad sexlust – vanliga anledningar. 

Hur ska man ta upp med sin partner att man vill ha mer sex?

Du ska alltid ta upp det i en seriös kontext, så börja inte prata om det när ni står och borstar tänderna eller diskar, utan åsidosätt tid och sätt er ner för att prata. 

Det är alltid en bra idé att först säga att du gärna skulle vilja prata om ert sexliv och fråga din partner när det passar dem att prata. Genom att låta dem välja tidpunkt så kan de välja ett tillfälle som känns säkert och någorlunda kontrollerat. 

Läs också: Få ett högre sexdriv som man. 

Därifrån så ska du börja med att berätta vad du tycker fungerar bra med ert sexliv – på det sättet så får ni en bra start på samtalet.

Du kan exempelvis säga att du verkligen älskar att ha sex med din partner för att du känner dig så nära dem då, både emotionellt och fysiskt.  

Om du börjar samtalet på det här sättet så får du din partner att förstå att ni har ett bra sexliv när ni väl ligger. 

Därifrån kan du sedan säga ”Hur som helst så har jag märkt att jag har ett högre sexdriv än vad du har, eller att jag åtminstone är mer intresserad av att ha sex än vad du är just nu, och jag tänkte att vi skulle prata om det. Är det något som du också har noterat?”.

Genom att ”attackera” problemet på det här sättet så känns det ganska naturligt och inte så konfrontativt! 

Läs också: Få ett högre sexdriv som kvinna. 

Du har nu närmat dig problemet och öppnat upp för en konversation, men utan att anklaga din partner för något! 

Härifrån så kan du sedan ta konversationen vidare med öppna frågor, exempelvis genom att säga ”Varför tror du att jag vill ha sex oftare än vad du vill?”, eller ”Hur skulle jag kunna göra så att du blir mer intresserad av att vara intim med mig – är det något som du saknar eller känner att jag kan göra för dig?”.

Fokusera konversationen på att hitta orsaker till att ni har olika högt sexdriv och att leta efter olika lösningar. 

På så vis så jobbar ni tillsammans som ett team och inte mot varandra. 

Ni ökar även sannolikheten att ni kommer ha det roligt (och skönt) på vägen till att matcha ert sexdriv bättre! 

Läs också: Därför blir vi kåta!

Om man har olika sexlust, ska man kompromissa?

Det är aldrig en god idé att kompromissa när det kommer till sex, för det innebär att den som inte vill ligga lika ofta kommer behöva möta sin partners sexuella behov när de egentligen inte är sugna, något som inte är ett bra sätt att bygga en hälsosam och stimulerande relation på!

Sex måste nämligen alltid vara något som man har av lust, välvilja och entusiasm! 

Prata istället om era behov i sängen, om vad som stimulerar er bäst och försök att hitta gemensamma nämnare som ni båda är nyfikna på eller vill göra mer av! 

Din partner kanske älskar oralsex, men du som har högre sexlust kanske känner dig osäker på hur man gör och därför håller dig borta från det. 

Då kan ni utforska det tillsammans och därför få mer tid tillsammans i sängen, något som förmodligen också kommer att leda till mer sex överlag! 

Ni kanske också upptäcker att ni båda blir upphetsade av andra saker, såsom att ha sex på offentliga platser, att använda en parvibrator tillsammans, eller något helt annat som ni bara inte har kommunicerat förut. 

När ni då upptäcker dem här sakerna så kan ni få igång sexlivet och göra det mer stimulerande, detta utan att riktigt ”jobba” för det, utan istället genom att prata om vad ni båda tycker är spännande och är nyfikna på. 

Det måste inte ens vara något som ni båda är intresserade av, utan prata även om saker som den andra kanske kan känna ”Ers vad tusan, vi provar” kring. 

Sexet stimuleras oftast väldigt positivt om man vågar bryta sina vanliga mönster och våga testa nya saker tillsammans. 

Det här kan vara allt från att involvera BDSM-sexleksaker i sängen till att prova på nya avancerade sexställningar, utforska olika typer av glidmedel eller ha Kama Sutra-sex!

Att göra nya saker stimulerar gnistan mellan er! 

Det är även bra att prata om saker som ni inte tycker om, speciellt utifrån ståndpunkten av den som har ett lägre libido så att ni kan undvika detta extra mycket (för att inte sänka den personens sexlust ännu mer!).

Detta är oftast småsaker som bara gör att den med lågt libido får ännu mindre lust att ligga, så genom att sluta göra dessa saker kan man göra dem mer intresserade av sex. 

Kom dock ihåg att prata om detta på ett respektfullt sätt! 

Ska man försöka höja eller minska sin lust för att matcha ens partner?

Att ha ett högt libido är aldrig något dåligt så länge det inte leder till porrmissbruk eller att man blir sexuellt frustrerad, och då är det dumt att försöka ändra det. 

Det här innebär att det inte är något fel med att ha ett högt sexdriv och att man inte bör försöka ändra på det. 

Det är istället mycket bättre att försöka stimulera sin partners sexlust snarare än att minska sin egen. 

Det här kan man göra på mängder av olika sätt, exempelvis genom att hjälpa dem att bli mindre stressade, förslagsvis genom att avlasta deras vardag, eller genom att uppmuntra dem till träning, något som ökar libidon eftersom fysisk aktivitet ökar testosteronet och gör att man hanterar stress bättre! 

Ge också din partner möjligheten att sova mer, exempelvis genom att stänga av serien som ni tittar på när de säger att de vill sova istället för att få dem att sitta uppe och kolla på ett avsnitt till! 

Kom ihåg att sexlusten förändras

Kom ihåg att nästan alla par möter motgångar och olikheter i sin sexlust över tid. 

Under tiden man är nykär så känns allting enkelt, och båda tenderar att matcha i oxytocin och dopamin, men över tid så blir man mer stabil och tenderar att ha sex lite mer sällan, och det är helt okej! 

Sexlusten går även i cykler, så du kan vara väldigt kåt under vissa perioder och sedan gå en lång tid utan att vara intresserad av sex över huvud taget, och det är också okej – se bara till att de sexlösa perioderna innehåller annan typ av intimitet såsom att hålla handen och att mysa. 

Ett klassiskt misstag är nämligen att de sexlösa perioderna skadar ert förhållande, något som inte behöver ske så länge ni tar hand om intimiteten mellan er, både den emotionella och fysiska, tills sexet kommer tillbaka! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Oscar Sjödin

Oscar Sjödin

Oscar är utbildad hos Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet där han även har läst kurser inom psykologi.

Han har stor erfarenhet och ett brinnande intresse för hur man ska kommunicera i relationer för att få sitt sexliv att fungera så bra som möjligt. Oscar skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Oscar

Källförteckning

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: