Innehåller annonslänkar. 

Hitta dina erogena zoner

14 erogena zoner för män & kvinnor

En erogen zon är en plats på kroppen som förstärker den sexuella känslan samt gör oss kåta om den berörs rätt. 

De flesta känner till klitoris, ollon och slida som sköna ställen att ta på men det finns så otroligt många fler kroppsdelar som är riktigt sköna att involvera vid sex. 

Att smeka andra erogena zoner än könet under förspel och under sex är alltså ett bra knep för att bli bättre i sängen eftersom det retar eller ”teasar” den du ska ligga med. 

Men vad är egentligen en erogen zon, var på kroppen sitter de och hur ska man smeka dem?

Här nedan får du svaren! 

Erogena zoner hos kvinnor

Kvinnokroppen är fylld av känsliga områden som reagerar positivt på beröring i sexuella sammanhang.

Här är kvinnans erogena zoner:

Kvinnans extra känsliga zoner

Klitoris och slida är de absolut starkaste erogena zonerna, men utöver dem så är bröst, bröstvårtor och insida lår samt mellangården och runt anus väldigt känsliga för beröring.

På dessa ställen ska du vara extra försiktig i början eftersom det kan bli för intensivt annars.

Under sexets gång kan du sedan långsamt öka intensiteten på beröringen. 

Under förspel är det oftast skönt för kvinnan att bli smekt på insidan av låren, antingen med dina händer eller med ett tillbehör såsom en fjäder.

Att kyssa låren, slicka och andas brukar också vara väldigt upphetsande för kvinnan. 

Att med sina händer ta runt och pilla på bröstvårtan är ett annat sätt att göra en tjej kåt på.

Prova även att slicka på bröstvårtan samt suga lite lätt. Var lekfull med tungan och testa dig fram och se hur hon reagerar! 

Att slicka runt anus är ett annat bra förspel.

Detta kan göras innan eller efter att du har börjat slicka fittan! Kom ihåg att anus är väldigt känsligt och att du därför bör använda mycket tunga samt jobba med lätta beröringar till en början.

Hon du ska slicka anus på bör även ha gjort rent sig ordentligt, så att prata om att du vill testa det i förväg kan vara smart för att undvika otrevliga situationer. 

Glöm inte heller bort mellangården, alltså området mellan fittan och anus.

Där kan man med fördel smeka och slicka innan man går på fittan eller röven.

Att beröra mellangården gör nämligen tjejen mer upphetsad och trånande efter att du ska börja smeka vaginan eller anus. 

Svagare zoner

Ovanstående områden är dem som är mest sexuellt laddade eftersom det där finns mängder med nervtrådar som reagerar väldigt starkt på fysiskt kontakt.

Utöver dessa finns även svagare zoner. 

Att bli berörd i och runt nacken tycker de flesta är sexigt och upphetsande.

Det kan handla om ömma kyssar, flås, slick, lätt beröring eller stryptag.

Börja gärna med att beröra nacken redan innan kläderna har åkt av eftersom det kommer att göra henne kåt. 

Händerna är ett annat bra exempel på en icke sexuell zon som däremot kan användas i sängen för att förstärka.

Fingertopparna är nämligen en av dem känsligaste platserna på hela kroppen, så att slicka, suga, smeka och hålla hand under förspel och sex är perfekt för att kicka kroppen ännu mer. 

Det går även att hitta massor av andra erogena zoner hos kvinnan som kanske är extra sköna för just den du ligger med.

Ett bra tips är därför att fråga vad hon gillar och ifall det finns någon punkt eller plats på hennes kropp som hon tycker om att få smekt extra mycket. 

Men vi kan väl inte nämna öron som en erogen zon utan att berätta hur du ska kunna använda den informationen i sänghalmen?

Nej, så klart vi inte kan.

Öronen är nämligen känsligare än vad många tror och att nafsa lite i örsnibben eller långsamt och försiktigt leta sig in med tungan i örat är oftast en trevlig överraskning för den du har sex med, men se till att ta det lugnt så att det inte blir blött hundslick över det hela. 

Erogena zoner hos män

Självfallet så har även män en massa erogena zoner.

Faktum är att det inte skiljer sig så mycket mellan den kvinnliga och manliga kroppen.

Kvinnor är dock bättre på att använda sin kropp för att maximera njutningen, något som män skulle kunna bli mycket bättre på. 

Det är nämligen mycket ovanligare att en man blir strypt, slickad i örat eller slickad runt anus vilket är synd för männens del men även för personen som mannen ligger med eftersom det oftast är väldigt upphetsande att göra det skönt för den andra. 

Här nedan är mannens erogena zoner:

Slicka din kille runt anus eller ta på hans bröstvårtor

Som du märker finns det många områden på killar som både kan göra honom kåt och upphetsad men även få hans orgasmer starkare ifall dem stimuleras på rätt sätt.

Prata med den du ligger med om att testa nya saker, exempelvis att du slickar din killes bröstvårtor eller att du slickar eller tar runt hans anal för att förmodligen på så vis kunna ta sexet till nästa nivå. 

Oftast så är kvinnor bättre på att testa ny saker och låta sin partner utforska deras kroppar än vad män är på att låta någon utforska deras, så att vara öppen och våga prova nya saker åt båda hållen kommer garanterat vara en ögonöppnare för främst killen men även för ert gemensamma sexliv. 

Det kan kännas främmande eller pinsamt att gå direkt på att slicka röv och det är därför smart att börja lite lugnt med att slicka i örat, ta mycket på insida låren eller varför inte runt pungen för att sedan ta det vidare därifrån i er egen takt. 

Apropå pungen så är även det en kroppsdel som många kvinnor undviker eller glömmer bort att ge kärlek.

Det är synd eftersom pungen kryllar av känsel som kan få en avrunkning att bli ännu skönare.

Spotta i handen och massera pungsäcken eller ta den i munnen under en avsugning är alltså ett vasst tips för att göra det skönare för honom. 

Missa inte heller pegging som stimulerar en av mannens starkaste orgasmer, nämligen p-punkten

Vad är en erogen zon?

En erogen zon är ett område på kroppen som kan ge njutning om det berörs på rätt sätt.

Erogena zoner kan vara sexuella platser på kroppen men även helt ”vanliga” ställen som om man är upphetsad är sköna att beröra.

Ett väldigt bra knep är att använda sig av zonerna för att göra den du ligger med kåtare.

Långa förspel med beröring på dessa platser ”teasar” nämligen otroligt mycket, alltså retar din partner och får den att längta mer efter att få direkt stimulans på könet. 

Vid dem erogena zonerna sitter det mycket nerver som reagerar kraftigt på beröring.

Nerverna behöver inte vara kopplade till sexuell njutning men kan ändå användas i sexuella sammanhang för att krydda till det lite extra. 

I regel så kan man inte få orgasm enbart av att smeka en svag erogen zon men man kan däremot förstärka den sexuella känslan markant om man berör zonerna samtidigt som man stimulerar könet.

Det går dock att få orgasm av att exempelvis enbart beröra bröstvårtorna.

Eftersom dessa känsliga platser på kroppen gör oss mer upphetsade är det otroligt dumt att inte ta med dem i förspelet och under akten.

Trots det så missar många detta, oftast på grund av okunskap men kanske även på grund av att man inte orkar anstränga sig.

Hur ska man beröra dem här områdena?

Hur du kan beröra erogena zoner på olika sätt

Nu vet du var zonerna sitter, men hur ska man beröra dem?

Det är olika för alla, men i regel så uppskattas det att börja långsamt och försiktigt för att sedan öka intensiteten både vad gäller hur snabbt man berör men också hur hårt.

På många sätt så är det alltså samma tankesätt för att smeka någon i örat som direkt på könet.

Börja lugnt och öka sedan nyfiket takten. 

I praktiken kan du därför med fördel reta, edga eller ”teasa” dem erogena zonerna innan du går på dem fullt ut.

Om du ska slicka någons bröstvårtor kan du börja smeka på utsidan av tröjan eller BH:n för att sedan smeka runt vårtgårdarna med fingrarna och därefter långsamt närma dig vårtan med munnen för att tillslut slicka eller suga lite lätt. 

Eftersom alla människor är olika är det bästa knepet att alltid vara lyhörd och prata med varandra genom ord, fraser eller kroppsspråk.

Vissa har jättekänsliga bröstvårtor, anus eller pung medan andra kräver rejäl beröring för att det inte ska kittlas. 

Med allt detta sagt hoppas vi att ni ska kunna utveckla ert sexliv till nästa nivå och göra det skönare för varandra samt kåta upp stämningen ytterligare! 

Många fetischer beror på erogena zoner

Du har säkert hört att någon tänder på att få sina fötter smekta under sex eller att någon tycker om att bli slickad i röven?

Att just dessa områden är vanliga fetischer är ingen slump utan fullt normalt och beror helt enkelt på att dessa platser är fullt laddade med nerver. 

Att få sina fötter berörda eller slickade i samband med sex är alltså fysiskt skönt fö alla om det görs på rätt sätt, även om det kan kännas främmande eller svårt till en början. 

Om du inte har hittat någon fetisch men gärna skulle göra det så kan du be din partner leka med dina känsliga zoner på kroppen.

Ta en zon åt gången och gör samma på din partner så är vi övertygade om att du kommer hitta något du verkligen tycker om och kanske till och med bli helt galet kåt av! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Oscar Sjödin

Oscar Sjödin

Oscar är utbildad hos Institutionen för kommunikation och medier vid Lunds universitet där han även har läst kurser inom psykologi.

Han har stor erfarenhet och ett brinnande intresse för hur man ska kommunicera i relationer för att få sitt sexliv att fungera så bra som möjligt. Oscar skriver och testar för oss på Passionerad.

Maila Oscar

Källförteckning

  1. Everything You Need to Know About Erogenous Zones. Healthline 2019-04-04 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  2. 7 Awesome Erogenous Zones. WebMD 20023-11-27 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  3. The Erogenous Mirror: Intersubjective and Multisensory Maps of Sexual Arousal in Men and Women. National Library of Medicine 2020-06-20 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  4. List of Erogenous Zones for Better Intimacy. Very Well Health 2022-08-04 (engelska). Läst 2024-05-03.  
  5. 9 Erogenous Zones Not to Ignore During Sex. Aarp 2024-02-13 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  6. 35 Erogenous Zones & Exactly How To Stimulate Them. Mind Body Green 2022-01-28 (engelska). Läst 2024-05-03. 
  7. All the Erogenous Zones You Should Know, According to Experts. Prevention 2023-07-01 (engelska). Läst 2024-05-03. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: