Innehåller annonslänkar. 

Demisexuell flagga

Vad är demisexuell? 8 tecken på att du är det

Att vara demisexuell innebär att du inte kan tänka dig ha sex med någon som du inte känner.

Väldigt många idag är just demisexuella utan att veta om det och här nedan går vi igenom lite olika tecken på att just du kanske är det. 

Vi går också igenom vad den här sexualiteten betyder lite mer ingående!

Demisexualitet - den minst kända sexualiteten

Vad innebär det att vara demisexuell?

Demisexuell innebär att man har väldigt svårt att känna sexuell attraktion till andra.

Till skillnad från att vara asexuell så går det dock att känna sexuell lust som demisexuell men det krävs att man har ett väldigt starkt sexuellt band till den personen. 

Demisexuella personer är alltså intresserade av sex men kan inte känna den spontana attraktionen till någon som homo- eller heterosexuella kan.

För en demisexuell person är det exempelvis inte möjligt att ha sex på första dejten och inte på andra eller tredje för den delen heller. 

Demisexualitet är ett ganska nytt begrepp och kom under andra halvan av 00-talet. Sedan dess har det spridit sig och är främst ett känt uttryck bland människor som är asexuella.

För många som har låg sexlust eller svårt att känna attraktion men som till skillnad från asexuella ändå tänker på sex ibland, speciellt med nära personer, så var begreppet demisexuell väldigt tacksamt eftersom det tidigare inte hade funnits någon beskrivning eller ord för det. 

Idag identifierar sig fler och fler som demisexuella i och med att kunskapen har bretts ut och det har blivit mindre tabubelagt. 

Man ska inte tro att ett nära band till en person är synonymt med att man kommer känna sexuell attraktion utan det är snarare något som är nödvändigt för att eventuellt kunna känna det, precis som vissa kanske har andra krav för att attraktion ska kunna uppstå.

En demisexuell person går med andra ord inte runt och är sugen på sin kompis bara för att de är vänner. (1.)

Är det verkligt?

Ja, det är fullt verkligt att vara demisexuell.

En vanlig missuppfattning är att personer som definierar sig som det bara är kräsna och har svårt att hitta människor som de attraheras av, att de bör sänka sina krav och så kommer allt bli bra. 

Sexualiteten handlar dock inte om krav utan om att man måste känna personen i fråga väldigt bra och ha en stor trygghet till den.

Man tar inte sex så lättvindigt och för att känna sig kåt och upphetsad och inte avskräckt och äcklad måste man ha ett långt och starkt band tillsammans. 

Demisexualitet handlar inte så mycket om utseende utan det handlar om det personliga där det måste klicka rätt. (2.)

Det kan vara svårt att dejta som demisexuell

Som demisexuell kan man ha ganska svårt att dejta eftersom det dröjer länge innan sex blir relevant.

Detta gör att den man dejtar löper stor risk att tappa intresset eller känna sig kategoriserad som kompis istället för partner, något som kan leda till svårigheter att dejta innan den andra tappar intresset för en. 

För en demisexuell person kan det exempelvis vara skönt att dejta någon som man redan är bekant med och känner sig trygg med, något som gör att kompisar och kollegor kan kännas extra intressant, speciellt jämförelsevis med någon som man inte känner alls sedan tidigare. 

Eftersom det inte finns så många demisexuella idag kan det vara ganska svårt att hitta någon som känner samma.

Det kan även leda till en känsla av ensamhet och att ingen förstår en vilket i sin tur kan göra att man känner sig rätt nere och lite deppig. (3.)

Utseendet spelar mindre roll

Som demisexuell har man inte utseende i ekvationen inför sex utan det är relationen och bandet till personen i fråga som är det viktiga, även om det inte skadar att man tycker någon är snygg även om man är demi. 

Man kan alltså säga att en demisexuell person verkligen är genuin i sin tvåsamhet och är tillsammans tack vare den bra relationen eftersom det är vad som attraherar mest. 

Om du är demisexuell så har du oftast ingen typ av kille eller tjej som du tycker är väldigt attraktivt utan det skulle kunna vara vem som helst med rätt insida. (4.)

Man trivs oftast bra själv som demisexuell

Många hetero- och homosexuella har en ganska stark längtan efter både sex och en relation medan någon som är demisexuell inte upplever samma stress utan snarare trivs ganska bra själv.

Detta gör att man kan gå väldigt länge utan en partner eller att ha sex utan att för den delen tycka det är jobbigt eller stressande. (5.)

Hur många är demisexuella?

Man vet inte riktigt hur många som är demisexuella idag, men många tror att det kan vara den allra vanligaste sexualiteten efter heterosexualitet just eftersom många kan identifiera sig med svårigheten att känna sexuell lust för folk, även om personen framför dem rent fysiskt är väldigt attraktiv. (6.)

Tecken på att du är demisexuell:

Går du runt och misstänker att du är demisexuell men är inte helt säker?

Här nedan är några situationer som är vanliga att känna igen sig i för personer som definierar sig som demisexuella.

Ifall du tycker att dessa påståenden stämmer in på dig själv samt att din magkänsla säger att du inte riktigt har samma sexualitet som dem runt omkring dig, ja då är det mycket möjligt att du är just demisexuell! (7.)

1. Kärleksförhållanden växer ofta ur vänskapliga relationer

De (eventuella) relationer du har haft har alltid växt fram ur redan existerande vänskapsrelationer, alltså med personer som du redan känner bra och har en relation till.

Om du inte har haft ett förhållande men istället har varit olyckligt kär eller haft en crush har det också varit en kompis.

Dina vänner kanske rent utav undrar varför du alltid måste bli kär i vänner och du har inte heller något bra svar, för ingen annan tycks ju bli kär i sina vänner på samma sätt som jag?

2. Du har svårt att förstå one night stands

Medan dina vänner gärna drar med någon främling hem efter krogen eller bokar upp sexträffar med folk de inte känner via dejtingappar så sitter du där och undrar hur de kan hålla på sådär, för du personligen skulle aldrig få för dig att ligga med någon som du precis har träffat eller inte träffat alls mer än chattat lite fram och tillbaka. 

Om någon kommer fram och raggar på dig på korgen så är du mer intresserad av att sätta dig ner och prata än att dra hem till honom / henne och ligga, även om personen som raggar på dig kanske är supersnygg. 

3. Sexlusten är låg tills du hittar rätt

Du kan gå länge utan att tänka på eller ha sex och lusten är väldigt låg eller helt död periodvis.

Ofta kan du misstänka att du är helt asexuell men så kommer det tillfällen då du blir kär eller väldigt intresserad och i samband med det så kommer lusten tillbaka och kan då vara riktigt stark. 

Den låga sexlusten som du ofta har är inte heller något som bekymrar dig utan du tycker det är ganska skönt att få fokusera på annat, men så fort lusten kommer tillbaka igen när du blir intresserad av någon så är den välkomnad och inte något du stör dig på. 

Det kan till och med gå väldigt långa perioder utan att du ens onanerar, något som dina vänner tycker är väldigt svårt att förstå. 

4. Du har aldrig upplevt kärlek vid första ögonkastet

Det här med kärlek vid första ögonkastet och att man faller pladask för någon som man precis träffat är inte något som du identifierar dig med eller har varit med om.

Du har helt enkelt aldrig varit med om att någon får dig på fall vid första ögonblicket ni ses, sådär som det annars kan beskrivas av dina vänner, i böcker, på film eller i musik. 

5. Du tänker ofta på folks personlighet framför utseende

Det här med hur folk ser ut är något som är ganska sekundärt för dig, du kollar mycket mer på insidan och hur personen är i sättet och vilka egenskaper han eller hon har.

För dig är det alltså inte utseendet som ger insidan en chans, utan du är intresserad av insidan direkt.

De människor som du uppfattar som snygga är personer som har en personlighet du gillar och du har därför aldrig upplevt att vara olyckligt kär i någon skitstövel eller diva. 

6. Du märker tydligt att vänner och bekanta tänker mer på sex än du

I tonåren så snackade dina vänner gärna och ofta om massa snygga killar / tjejer och de fantiserade om hur gärna de ville ligga med dessa, men detta snack var aldrig något du tyckte var särskilt intressant eller något du lade så mycket vikt med, kanske utan att du egentligen visste varför. 

7. Du blir äcklad av tanken på sex med någon du ej känner

Om du tänker på att ligga med en människa som du inte känner så känner du äckel eller blir väldigt avtänd, detta trots att dina vänner och bekanta inte tycks ha några problem att föreställa sig sex med exempelvis den populäraste tjejen / killen i skolan eller någon kändis som alla tycker är supersnygg. 

Sex känns helt enkelt fel om det ska vara med en person du inte vet vem det är! 

8. Vänner kallar dig kräsen, men du vet att det är något annat

Du vet inte hur många gånger du hört att folk kallar dig kräsen och att du ska sänka kraven och testa vara med någon bara för att, men du skippar det hellre helt om det inte känns rätt.

Du vet även om att det inte handlar om att du är kräsen utan att det är något annat, främst eftersom du inte bryr dig så mycket om utseendet samt inte kan sätta fingret på vad det är som gör någon attraktiv, mer än att du känner den bra. 

Är man demisexuell så känner man oftast att ens läggning är annorlunda, men eftersom få känner till demisexualitet brukar det vara svårt att komma på att man är det.

Sammanfattningsvis om att vara demisexuell

Att vara demisexuell innebär att du måste känna den du ska ligga med på ett personligt plan, annars kommer inte någon attraktion att uppstå.

Du kan gå länge utan sexlust men vet om att den finns där så länge det är med rätt person.

Det här med utseende är dock ganska sekundärt, så medan dina kompisar pratar om den snyggaste killen / tjejen i klassen eller på jobbet så tänker du mer på den som du tycker är roligast, trevligast eller som du klickar bäst med! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Sofie Roos

Sofie Roos

Sofie är utbildad sexolog vid University of California i San Francisco och skriver samt testar för oss på Passionerad.

Maila Sofie

Källförteckning

  1. What Is Demisexuality? WebMD 2023-08-18 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  2. Demisexuality. Cleveland Clinic 2022-11-04 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  3. Demisexuality: What to know. Medical News Today 2021-09-09 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  4. What Is Demisexuality? Healthline 2022-01-31 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  5. What is ’demisexual’ and is it the same as ’asexual’ or ’demiromantic’. Hint: It’s nuanced. USA Today 2023-04-05 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  6. 13 Rare Signs You’re A Demisexual — And What It Means. Your Tango 2021-03-23. 
  7. How to Know If You’re Demisexual. Very Well Mind 2023-11-03 (engelska). Läst 2024-02-17. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: