Innehåller annonslänkar. 

När har vi bäst sex och hur gör man för att få till bra samlag?

Bästa sexet: såhär ligger vi som skönast!

Hur får man till det bästa sexet, i vilken ålder ligger vi som bäst och när har ni så skönt ligg som möjligt? Här pratar vi om sex genom livet och hur man kan göra för att fortsätta utvecklas och få till ett bättre sexliv både med sig själv och sin partner! 

När har vi det bästa sexet?

Inte i den ålder du tror....

Många har en föreställning om att man har sitt livs bästa sex när man är tonåringar och upptäcker sin sexualitet, utforskar, festar mycket och hoppar mellan många och korta förhållanden, men faktum är att vi har bäst sex i 40-årsåldern, närmare bestäm när vi är 46 år gamla. 

Siffran har tagits fram från en undersökning där man tillfrågat människor som är mellan 50 och 69 år gamla. (1.)

De har fått berätta när de har haft sitt livs bästa sexliv och många uppger just någon gång under deras 40-årsperiod. 

Det troliga till att just den här åldern pekas ut som en sådan bra period för sexet är att många är i ett ganska långt förhållande i denna ålder där man har haft tid att både lära känna sig själv och sin partner riktigt bra.

Barnen börjar även bli tillräckligt stora för att inte hålla en vaken hela nätterna och generellt sett så är det en ganska lycklig period i livet där man fortfarande har hälsan samt befinner sig i en ganska bra position både rent professionellt och privat med familj och vänner. 

Du ska alltså inte deppa ifall du lämnat tonåren bakom dig för sexet blir alltså bättre upp till 46 års ålder enligt forskningen. (2.)

Tid på dygnet

Vilken tid på dygnet ligger vi som bäst då? Jo, på morgonen har de flesta allra skönast sex, gärna en ledig dag där det inte finns någon tid att passa och stressa iväg till. 

På morgonen har vi nämligen som bäst energinivåer i kroppen där vi är utvilade, harmoniska och dessutom redan ligger ner skönt i sängen.

Ett morgonligg har alltså stora chanser att bli det bästa ligget! (3.)

Du går även in i dagen med härlig energi och kärlek från din partner, något som innebär att all positiv energi som ett sex ger används på bästa sätt. 

Brukar ni inte ha tid för sex på morgonen är det alltså värt att avsätta lite tid och energi för att försöka få till det och sedan se vad det leder till! (4.)

När vi känner oss...

Känslan i kroppen är totalt avgörande för sexet.

Försök tänka på tillfällen då du känner dig avslappnad, lugn och tillfreds med tillvaron.

De tillfällena är gånger du bör passa på att ha sex eftersom kroppen då är avslappnad och redo att verkligen njuta. 

Det är en fördel om du är utvilad fysiskt men allra viktigast är att du är på rätt plats mentalt, annars kommer det inte bli så bra som det har potential att bli. 

Vissa är väldigt avslappnade efter en kväll när man har rått om varandra med middag, lite vin och bio medan andra kanske är det på en specifik plats eller i samband med något man tycker om har inträffat. 

Försök tänk på dem situationer du känner dig kåt och sugen och försök sätta dig i dem tillfällena oftare, helt enkelt för att få till det bästa sexet så ofta det bara går. 

Bästa sexet enligt våra läsare

Ni har fått höra av er till oss för att berätta om när ni har som allra skönast och bäst sex. Låt er inspireras av andras vanor och varför inte prova på något liknande för att se ifall det är något för er?

"Lågintensivt och romantiskt"

”Jag gillar när vi tar det riktigt lugnt och har mycket tid för varandra. Vi ska helst hålla på i minst en timme och bygga upp med ett riktigt långt förspel.

Det ska kännas som att allt i hela världen kretsar kring just den stunden och inget annat! 

Under förspelet vill jag bli eggad med långa, mjuka och långsamma rörelser som slutar precis innan jag sprutar.

Bästa ställningen är när hon rider i en och samma lugna rytm ända tills jag fyller henne.”  – Anonym, 29 år

"När man minst anar"

”Mitt bästa sex är när han överraskar mig från ingenstans.

Jag ska verkligen känna hur kåt han är och hur mycket han vill ha mig, det ska vara som om han inte kan bärga sig över huvud taget.

Det spelar inte riktigt någon roll när, men han får gärna komma och hångla upp mig precis innan jag ska gå till jobbet eller innan jag ska hoppa in i duschen.

Sexet i sig behöver inte vara så långt men gärna hårt och rakt på. Då känner jag mig verkligen het och kåt”! – Olivia, 24 år

"När jag inte kommit på flera dagar"

”Jag älskar att gå flera dagar utan sex och kåta upp varandra med sexiga sms och smekningar, men inge sexuell beröring på könet!

När vi tillslut inte längre kan hålla oss ifrån varandra så känns allt så extremt skön när vi väl får gå hela vägen och dra av kläderna. 

Vad vi sedan gör spelar inte så stor roll, men det brukar bli ganska djuriskt och vilt och jag känner verkligen hur vi båda bultar när jag är i henne.

Ja, att gå utan sex några dagar är verkligen mitt bästa knep för att få så bra ligg som möjligt!”. – Jesper, 31 år

"Ute på en gräsmatta under stjärnhimlen"

”När det börjar bli sommar och varmt ute och kroppen bara fylls av lycka och glädje, då har jag alltid picknick med min pojkvän, gärna på en gräsmatta eller ett tak med lite vin och ost.

Där sitter vi och bara känner oss så unga och kära, något som gör att hela kroppen fylls av en känsla jag inte kan sätta ord på.

Det slutar alltid med att vi ligger där under himlen, ofta länge i lugn och ro. Ja, känslan av vår får mig helt enkelt att bli smått galen i utesex på kvällen!” – Chloe, 27 år år

"Tillsammans med andra"

Jag älskar att ligga med andra och det gör min partner också.

Vi brukar gå på swingersklubb eller bjuda in andra via olika forum och sexappar.

Oftast är vi två tjejer och min kille, men ibland är vi två killar och det är då jag blir som allra kåtast.

Fler bör verkligen prova på att bli penetrerade av två kukar samtidigt!” – Anonym, 49 år

Era bästa knep för att få till det bästa sexet

Vi har också fått ta del av era bästa tips för att få ett så bra och levande sexliv som möjligt.

Här nedan är ett gäng väldigt bra knep som garanterat kommer kunna skapa en nytändning mellan dig och din partner, något som är viktigt för att fortsätta utvecklas och kunna hitta det absolut bästa sexet som man är kapabel att ha tillsammans.

"Res ofta"

”Mitt bästa knep för att få igång ett hetare och bättre sexliv är att resa riktigt ofta och mycket tillsammans, gärna flera gånger per år, helst en gång per kvartal.

På resorna så är det bara att ta hand om varandra som gäller, inget annat.

Efter ett tag kommer ni båda börja förknippa resorna med otroligt bra sex och kärleksfull stämning vilket gör att bara tanken på att sticka iväg tillsammans får det att pirra!”. – David, 41 år

"Våga ta pauser!"

”Att våga stanna upp och ta lite längre pauser mitt i sexet är verkligen något som båda gynnas av.

Han får lugna ner sig lite och kan därför hålla längre medan jag kan ta lite vatten och ladda om igen.

Pauserna kan vara allt från 5 till 30 minuter långa, men det viktiga är att ni återupptar sexet sen. 

Pauserna är också en hjälp mot att man ska ligga och göra samma sak hela tiden, men de är även bra eftersom de gör så att jag hinner bli våt igen! Tjejer kan inte vara våta så länge i sträck.”. – Filippa, 25 år

"Samla på platser att ligga på"

”Börja samla på platser som ni har haft sex på. Ni kan börja i hemmet med köksbord, duschen, på toaletten, på handfatet, balkongen eller trädgården, i soffan och så vidare.

I takt med att ni blir mer bekväma kan ni avancera till mer riskfyllda platser såsom parker, omklädningsrum, bilen, bussen, på offentliga toaletter, klubben och annat ni kan komma på. 

Att samla på platser gör dels att ni har en anledning att ligga ofta, för ni vill ju ha fler ställen till er samling, dels att ni får uppleva lite spänning och känslan av en nytändning.

De känslorna gör att man vill ha mer sex och det är lätt att komma in i en väldigt positiv cykel!” – Rebecca 31 år

"Spela ett sexspel"

”Det finns massor med bra sexspel att köpa idag som utmanar er på flera olika plan.

Det ger både ny inspiration och får er att prova saker som ni kanske aldrig tidigare hade tänkt på, men det öppnar också upp för samtal om sex och fantasier tillsammans, något som annars kan vara väldigt svårt att ta upp och prata om.

Spela med fördel spelet en ledig kväll med lite tända ljus, god mat och gott vin för att verkligen få till en mysigt känsla.” – Karin, 38 år

"Fråga den andra om dennes fantasier"

”Oftast är det ganska svårt att prata om sex på ett djupare plan eftersom det är så pass personligt.

Rädslan för att få sina tankar och fantasier ratade finns alltid där, men att väcka samtalet är superviktigt för att kunna utvecklas vidare tillsammans.

Att fråga den andra om vilka fantasier den har och vara genuint intresserad och tillmötesgående är ett bra sätt att skapa ett gemensamt samtal.

Lyft frågan när det passar och finns en bra känsla för det i luften!” – Maja, 23 år

"Kåta upp varandra under hela dagen"

”Att sex-sms:a när ni är på jobbet är ett perfekt sätt att väcka hjärnan och få den att börja tänka på sex redan innan ni har kommit hem för dagen.

Man kan också ge en riktigt rejäl kyss flöjt av lite tafs precis innan ens partner ska åka iväg för dagen, något som kommer få honom eller henne att längta efter mer…!”

Ta också mer på varandra, både sexuellt och bara av ren närhet.

Det kan vara när ni lagar mat, kollar film eller varför inte när ni gör något så tråkigt som att tvätta. Konstant närhet skapar en stämning som gör att det blir mer sex!” – Carl, 34 år

"Prata om orgasmer!!!"

”Det är så väldans vanligt att man inte pratar om orgasmer utan bara kör på.

Våga fråga din partner vad han eller hon gillar och hur han eller hon kommer som lättast och skönast.

Så många par har inte ens upplevt orgasm gemensamt, något som verkligen är en förlust. Kanske går ni båda och funderar på samma sak men ingen vågar ta tag i det?

Så fort ni börjat prata så kommer det bara koka över med idéer och önskemål, allt från nya ställningar som ska prövas till leksaker som ska införskaffas och rollspel som ska spelas.

När man väl börjat prata om vad som gör en kåt och speciellt vad som får en att komma som skönast, ja då går det knappt att sluta sen!”. – Petra, 28 år

"Jobba på er kemi"

”Om ni klickar utanför sänghalmen så kommer ni förmodligen klicka i den också.

Att bygga en kemi och lära känna varandras kroppssignaler är ett väldigt bra sätt att bli lyhörd för den andres behov vilket man har så stor nytta av även i sängen!

Glöm inte heller att man mycket hellre hoppar i säng med någon som man har kul och klickar med, kontra en person som det varit dålig stämning och tråkigt med.

Det är lätt att stress får gå först när livspusslet ska försöka läggas, men försök prioritera varandra i vardagen och det kommer garanterat att smitta av sig på sexet!”. – Anonym, 19 år

"Ta en romantisk kväll - i vardagen!"

”Hur ofta har man inte valt att ta en romantisk kväll på fredag när man är helt slut?

Det brukar även bli krystat och kännas som det ligger så mycket förväntningar i luften vilket bara är upplagt för att man ska somna på soffan.

Nej, mitt bästa tips är att ta och förbereda en riktigt romantisk kväll en vanlig vardag, varför inte en tisdag eller onsdag? 

Köp hem lite god mat och gott att dricka eller gå ut och ta en öl tillsammans med något gott att äta!

Prata, kolla på varandra, ta på varandra och var vänliga. Låt det bli en sådan kväll då ni är det enda som finns i tankarna.

För att krydda till det lite ytterligare kan ni involvera en leksak.

Om du som kille har förberett ett restaurangbesök så kan du även köpa till en vibrator som hon får ha i trosorna under tiden ni går ut.

Garanterat något som kommer göra att hon inte kan bärga sig från att komma hem och kasta sig över dig!” – Annika, 45 år

"Förstärk sinnena"

”Införskaffa er ögonbindel och sätt på din partner.

Att koppla bort synen gör att man måste förlita sig mer på dem andra sinnena som fortfarande är aktiva vilket innebär att känsel, hörsel och doftintryck förstärks.

Köp ett gott doftljus och utforska din partner med lätta steg med lätta smekningar och tunga. 

Att förstärka sinnena på det här sättet är ett väldigt effektivt sätt att göra sexet helt annorlunda, bara genom en sådan enkel sak som att sätta för ögonen.

Du kan köpa en sexig ögonbindel i spets, eller bara ta en sovbindel som ni har hemma!”. – Olle, 22 år

Våra knep för bättre sex

Många vill ha bättre sex och det finns en mängd med saker man kan jobba på hos sig själv för att få just det.

Här nedan är några saker som gör att du kan utvecklas sexuellt, både på egen hand och tillsammans med andra! 

1. Utforska din kropp och ta reda på vad du gillar

Det är riktigt svårt att begära av någon annan att den ska kunna göra sexet bättre för dig om du själv inte kan svara på frågan ”vad vill du att jag gör med dig?”.

Tänk på den frågan och försök komma på vad du skulle svara om du fick den från din partner.

Är du nöjd med dem svaren, eller skulle du vilja testa fler saker än vad du kan komma att tänka på just nu?

Ifall du är sugen på att testa fler saker så måste du utforska dig själv, antingen fysiskt eller genom att sätta dig ner och tänka till. För att rent fysiskt ta reda på vad du gillar så är det bästa att onanera. Prova dig fram och var nyfiken på dig själv. Ta på ställen du inte brukar ta på och ta på nya sätt. 

För att kunna bryta sina vanliga onanimönster kan du exempelvis ta hjälp av bra sexleksaker som antingen gör jobbet åt dig eller som är ett bra hjälpmedel när du onanerar.

Det har aldrig funnits så mycket leksaker som det gör idag och vi lever i en tid där tekniken tar sig in allt mer, något som gör att du kan njuta av orgasmer som inte går att få till genom vanligt sex. 

Du kan även experimentera och utforska din kropp tillsammans med din partner, men för att kunna göra det måste du sätta dig ner och fundera på vad det är du vill prova på.

Utgå från dina fantasier och skriv ner sådant som du tycker verkar lockande och som du vill prova på. Därefter är det dags att berätta det för din partner, något som inte är det enklaste. (5.)

2. Kommunicera tillsammans

Kommunikation är a och o för att kunna utvecklas vidare.

Slutar ni att prata med varandra så kommer ni inte utvecklas mycket.

Det kan vara svårt att bryta tystnaden om man inte är van att prata om sex, men vi lovar att det är värt att kasta sig ut och våga för det startar verkligen bra saker. 

Du kan ta upp det lite försiktigt ifall du tycker det är pinsamt och sedan långsamt spinna vidare.

Frågor som ”skulle du vilja prova något nytt i sängen” eller ”vad gillar du med vårt sex?” är ganska oskyldigt. 

Ifall du har väldigt svårt att våga så kan du inleda det över sms eller på telefon. (6.)

3. Testa nya platser och saker

Det här hänger verkligen ihop med punkt ett och två.

När du vet vad du gillar och vill prova på samt har kommunicerat detta så är det dags att praktisera det.

När man varit tillsammans ett tag är det otroligt lätt hänt att man fastnar i gamla mönster och tillslut blir det ganska ostimulerande att ligga med varandra, något som gör att man med stor sannolikhet kommer börja ligga mindre och mindre och vipps så är man inne i en riktigt ond spiral. 

För att bryta detta och få upp mer lust och attraktion för varandra finns det lite bra kryddor att använda sig av och dem kryddorna heter spänning och variation.

Att prova nya saker får även sexet att kännas nytt och fräscht och det är faktiskt förvånansvärt enkelt att förnya. 

Det kan handla om att prova på nya platser, exempelvis att ha sex i skogen, eller så köper ni leksaker och använder på varandra, onanerar framför varandra, spelar ett sexspel eller provar nya ställningar.

Här är det bara fantasin som sätter gränser, men att prova nya saker behöver inte alls betyda att man ska göra hårda och riktigt snuskiga saker utan det är själva variationen som är viktig.

Vad man sedan gör är inte lika viktigt. 

4. Sluta stressa

En av dem största erotikdödarna är stress.

Stress förstör otroligt mycket och får oss att prioritera bort sexuell lust.

Om du har det mycket på jobbet eller har andra saker som tynger dig och får stressen att flöda så bör du försöka ta tag i det för att bli en mer lugn och harmonisk person. 

Stress gör helt enkelt att kroppen prioriterar annat än att ligga eftersom hjärnan har fokus på att lösa uppgiften som får oss att känna själva stressen.

Kortvarigt är det inte så stora problem men om någon i relationen, eller ännu värre om ni båda går omkring och är uppjagade, så kommer det leda till att sexet blir otroligt lidande. 

Man måste därför passa sig så att man kan garantera det bästa sexet hela tiden.

Stress och bra sex är alltså inte synonymer! 

5. Vad tycker du är dåligt med ert sex?

Ibland kan det vara svårt att komma på vad man skulle vilja förändra med sitt sexliv eftersom man ofta tenderar att bara köra på, men stanna upp ett tag och fundera över vad du tycker är dåligt och skulle kunna utvecklas.

Finns det något moment som du tycker är osexigt eller tråkigt, eller är det något du ställer upp på bara för din partners skull?

Att våga tänka att vissa saker är dåligt är viktigt för att kunna rätta till dem och gå vidare i rätt riktning. 

När du kommit på vad du inte gillar så måste du även komma på lösningar på problemet, annars blir det inte riktigt några framsteg.

Du kan antingen komma på lösningar själv eller så pratar du med din partner och försöker hitta vägar fram tillsammans.

Det viktigaste här är att du är saklig och att du försöker lägga fram det så att din partner inte känner sig osexig eller dålig eftersom det då kan leda till riktigt stora problem. 

Ha därför lite fingertoppskänsla och lägg fram det på ett schysst sätt där din partner förstår att du tänkt på detta eftersom du vill investera i ert sexliv! (7.)

6. Våga tänka utanför boxen

Sista knepet är att våga vara lite snuskig och tänka utanför boxen, utanför det som normalt sätt är sex för dig.

Finns det något som du tycker är lite tabubelagt eller har tryckt undan av andra skäl men som du egentligen skulle vilja prova på?

Det kan vara rollspel, fetischer, BDSM, en viss typ av kläder eller att du vill bjuda in en till person till sänghalmen.

Sexvärlden är otroligt stor och det finns verkligen mycket att prova på, så tänk igenom och låt din fantasi flöda och ta sedan upp det med din partner.

Oftast så har fler personer än vad man kan tro samma fantasier eller tycker de fantasier man själv har är heta, så att dela med sig är det enda sättet att gå från fantasi till verklighet. 

Sammanfattningsvis om att få till det bästa sexet

Absolut bäst sex har vi i 46-årsåldern om man ska lita på dem äldre när de blickar tillbaka på sitt privata sexliv.

Det finns mycket man kan göra för att ständigt lära sig om sin egen kropp och för att bygga upp ett bättre sexliv med sin partner.

Du kan utveckla dig i alla åldrar och det mesta handlar bara om att våga kommunicera med sig själv och sin partner samt att avsätta den tid som det faktiskt tar att ha ett bra sexliv, för kom ihåg att stress och press är den största fienden av dem alla mot lusten! 

Sidinformation

Om författaren av sidan

Linnea Jacobsson

Linnea Jacobsson

Linnea har varit intresserad av sex och samlevnad så länge hon kan minnas och har gjort hundratals tester för oss på Passionerad, något som gör henne till vår mest erfarne testare.

Maila Linnea

Källförteckning

  1. The age you’ll have the best sex of your life isn’t when you’d think. Business Insider 2018-06-06 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  2. This is how old you’ll be before you have the best sex of your life. Global News 2018-02-16 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  3. Here’s the Absolute Best Time of Day for Sex. Allure 2017-08-12 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  4. What Is the Best Time of Day to Have Sex? Men’s Journal 2021-05-29 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  5. 19 Tips for the Best Sex Ever. Everyday Health 2017-11-17 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  6. 13 Tips For Seriously Better Sex. Prevention 2014-12-16 (engelska). Läst 2024-02-17. 
  7. Top 10 Sex Tips You Need Right Now. Healthy Women 2021-02-18 (engelska). Läst 2024-02-17. 

Dela den här sidan med dina vänner:

Läs fler relaterade inlägg: