Kan innehålla annonslänkar.

Analsex

Analsex – 11 tips och saker du undrar över

Att ha analsex är lite som sexets överkurs. Det kan vara hur skönt som helst men det är ganska svårt att få till rätt. Lyckas man så går det däremot att uppleva extremt sköna orgasmer som känns i hela kroppen och som får en att skaka av njutning. 

Analt samlag känns mer, är lite förbjudet och gör oftast både den som tar emot och den som ger riktigt kåta. För att du ska lyckas så bra som möjligt har vi skrivit en guide med allt du behöver veta – från hur det känns att ha analsex till hur man gör rent praktiskt och vad man bör tänka på för att göra det så bra som möjligt. 

Allt du vill veta om analsex

Hur känns det att få analsex?

hur känns analsex

Att få analsex känns väldigt olikt vanligt vaginalt sex. Hur upplevelsen är skiljer sig väldigt mycket mellan olika personer där vissa älskar det och andra inte alls förstår njutningen. Här nedan är lite olika beskrivningar av hur det kan kännas.

Många upplever analsex som mer intensivt, att varje rörelse känns mer och ger en starkare reaktion i kroppen. Om man har värmt upp noggrant så kan därför analsex vara skönare medan det kan upplevas för intensivt ifall man inte lagt ner mycket tid på ett långt förspel. 

Vissa menar på att det känns mer fysiskt medan andra hävdar att det känns mer psykiskt eftersom man är mer på helspänn och därför iakttar varje rörelse mer. 

En annan förklaring är att det gör lite ont fast på ett bra sätt, alltså att smärtan blir njutbar precis som när man kliar sig hårt eller liknande. Alla tycker inte om analsex och den lite smärtsamma känslan som kan upplevas medan andra älskar den. Har du hög smärttröskel eller gillar lite hårdare tag är det stor sannolikhet att du kommer tycka om det. 

Att bajsa baklänges kan också beskriva känslan ganska väl. Den sköna lite rysande känslan precis när man bajsar är den känslan som upplevs under ett analsex och det är vanligt att man känner det i hela kroppen och faktiskt får svårt att veta vart man ska ta vägen. 

Hur just du kommer uppleva analsex handlar alltså väldigt mycket om hur du är som person och hur du är i sinnet. Vi kommer prata lite mer om hur du kan förbereda dig mentalt längre ner. 

Hur känns det att ge analsex?

Av flera olika anledningar så är det ganska stor skillnad på att ge analsex och att ge vanligt vaginalt sex. Men hur känns analsex för killar egentligen?

Analen är för det första mycket trängre att vara i vilket skapar en mycket större friktion, något som gör att stimulansen blir mer intensiv. Eftersom det är trångt så känner man även insidan av tarmen mer än vad man gör på insidan av en vagina. 

Själva tarmen är inte gjord för sex och är därför väldigt torr och lite sträv på insidan, så man måste ha mycket glidmedel för att det ska vara riktigt skönt. 

För det andra så kommer man djupare i en anal kontra vad man gör i en vagina, så är du väldigt välhängd och är van med att slå i botten så kommer du inte göra det nu. 

Rumpan kramar även mer om penisen kontra vad en vagina gör vilket många tycker är en skön känsla. Den stramande känslan kombineras med ett lätt sug och upplevelsen blir därför ganska annorlunda mot hur en vagina känns. 

Många upplever att det är ganska trångt till en början med att tarmen sedan formar sig kring penisen och då glider det på väldigt enkelt och bra. Ge det alltså lite tid eftersom det kommer börja ganska stramt men sedan bli bättre. 

Mental skillnad

Många upplever en stor mental skillnad mellan analsex och vaginalt sex där det förstnämnda upplevs porrigare och sexigare av dem flesta. Det känns lite mer förbjudet och syndigt vilket kryddar till sexet och ofta skapar en kåtare stämning. 

Analsex första gången - steg för steg

För att göra analsex så skönt som möjligt krävs det ganska mycket förberedelser. Här nedan är en guide där vi steg för steg går igenom hur du kan göra för att det ska bli så skönt som möjligt och för att din upplevelse ska bli så positiv att du vill ha det igen. Du kan även läsa mer om att ha analsex första gången hos tidningen Glamour som vi länkat vidare till. 

1. Ha glidmedel hemma

glidmedel analsex

Innan man kan tänka tanken på att ha analsex så måste man köpa glidmedel, antingen vattenbaserat eller silikonbaserat. Glidmedel är verkligen a och o för ett lyckat analsex och utan det kommer upplevelsen bli smärtsam och obehaglig för både du som ger och du som tar emot. 

Anledningen till att glidmedel är så viktigt är eftersom det inte kan produceras något naturligt glid i analen och du är därför helt torr där hur upphetsad du än må vara. En torr anal gör att friktionen blir väldigt stor vilket kan skada penisen och analen samt orsaka smärta. 

Glidmedel finns att köpa hos massor av olika återförsäljare av sexleksaker samt hos apotek. Du kan välja med eller utan doft samt mellan olika prisklasser. 

Det räcker alltså inte enbart med saliv, det kommer bli alldeles för torrt!

2. Gör rent dig ordentligt

duscha innan analsex

Att den som ger dig analsex får bajs på sin penis är oftast ganska avtändande och pinsamt för båda, så se till att göra rent dig ordentligt innan du ska ha analsex. 

Hur gör man då rent analen? Jo, det finns olika sätt och metoder. Det viktigaste och enklaste är att du bajsar innan så att ändtarmen blir tömd på avföring. Missar du detta kommer du få ont under sexet och den som är i dig kommer bli väldigt smutsig. 

När du gått på toa så kan du gå in i duschen och skölja med enbart vatten runt och i analen. Direkt efter du har bajsat så är ringmuskeln väldigt avslappnad vilket innebär att det är ett bra tillfälle för rengöring då du enkelt får in vattnet. 

Spruta inte för hårt och bara i början av analen. Gör du detta kommer du tömma rejält och få bort all avföring vilket minimerar risken för att det ska bli något bajs på penisen. 

Mer än så här behöver du inte förbereda dig utan nu är du helt ren och redo. Ifall det går många timmar mellan din rengöring och själva sexet finns det dock risk att du blivit smutsig igen, så försök att göra rent dig max fyra till fem timmar innan men gärna närmare inpå än så. 

3. Ha ett långt förspel

När det kommer till analsex så är verkligen förberedelse a och o, detta eftersom analen och ringmuskeln är gjord för att skicka ut, inte ta emot. 

Om du värmer upp rejält och blir mjuk, upphetsad och framförallt avslappnad kommer detta dock inte vara något problem, så hur ska man göra för att förbereda sig så bra som möjligt? 

Det viktigaste när man pratar om förberedelser är att trötta ut ringmuskeln, alltså den del som ser till att avföringen hålls inne i analen och sedan släpper ut när du ska bajsa. 

Ringmuskeln är väldigt stark och är gjord för att se till så att inget kan lämna analen, men också så att inget kan komma in. Ifall du inte tröttar ut muskeln och får den riktigt avslappnad kommer du få stora problem med att föra in något i rumpan. 

För att få den att slappna av så kan du reta den lite och trötta ut den genom att föra in ett finger eller två, stoppa in en liten butplugg eller låta en partner slicka och leka med sin tunga. Det mest effektiva sättet är att en stund innan det är dags för sexet stoppa in en butplugg för att på ett enkelt och effektivt sätt få muskeln att slappna av rejält. 

Att bli avslappnad rent mentalt är också väldigt viktigt och därför är kyssar, en lugn miljö, kanske lite musik eller tända ljus, en trygg partner och gott om tid viktigt för att man inte ska spänna sig. Den mentala biten är alltså minst lika viktig som den fysiska biten eftersom en spänd kropp kommer göra så penetrationen blir oskön oavsett hur mycket du värmt upp. 

4. För in penisen långsamt

Ringmuskeln fungerar inte som en vagina och det går därför inte att gå för direkt på, utan att föra in penisen långsamt och försiktigt är väldigt viktigt för att upplevelsen ska bli njutbar och positiv. 

Träng dig därför väldigt sakta in genom analen och var vaksam på din partners signaler. Gör det ont eller är obehagligt kan ni prova att värma upp lite mer för att göra det enklare att få in penisen, annars kan du fortsätta långsamt eftersom smärtan efter ett tag lättar i takt med att ringmuskeln sluter runt penisen. 

När du väl är inne så kan du stanna till ett tag för att sedan försiktigt fortsätta vidare in. 

Om du skulle vara för snabb med att trycka in så finns det en stor risk att du kommer orsaka obehag för din partner och att den därför börjar spänna sig vilket kan förstöra hela analsexet. Signalera därför trygghet och respekt genom dina rörelser. 

5. Undvik att dra ut för snabbt

Om du drar ut din penis för snabbt så finns det också risk för att en väldigt obehaglig känsla ska uppstå, så om du vill dra ut din penis ska det göras långsamt och försiktigt. 

Det skönaste för din partner är oftast om du går in och ut ur henne utan att dra ut penisen helt och hållet, alltså att gunga fram och tillbaka med din kuk utan att ollonet lämnar insidan. Gör du detta är chansen stor att hon snabbt vänjer sig vid känslan och därför börjar uppskatta sexet fortare. 

6. Prova olika positioner och visa stor försiktighet

Som vi nämnt tidigare så uppfattar man alla rörelser mycket mer i analen, något som gör att vissa positioner kan vara obehagliga och inte alls kännas bra medan andra kan vara mycket njutsamma, detta utan att ställningarna egentligen skiljer sig så mycket från varandra. 

Att prova olika vinklar och ha fingertoppskänsla är därför en nyckel till att göra upplevelsen så skön som möjligt, så se till att våga testa er fram. 

Ett byte av ställning helt och hållet är också ett bra sätt att hitta vad som känns bäst för er. Vi kommer tipsa om sköna positioner här nedan som alla lämpar sig väldigt bra för analsex! 

När ni testar er fram är det viktigt att visa en stor försiktighet för varandra och gå fram med långsamma rörelser, speciellt till en början innan ni riktigt vet vad som känns bra och fungerar. 

7. Kommunicera

kommunicera analsex

Att ni kommunicerar med varandra är viktigare än någonsin just vid analt sex eftersom allt då hänger på en tunnare lina kontra vid vaginalt samlag. Prata med varandra genom kroppsspråk, blickar, korta kommandon eller genom att säga rakt ut. 

Kommunikationen med din partner bör alltså vara bra innan ni provar analsex och ni lär ha legat med varandra några gånger innan för att ha koll på varandras kroppsspråk och signaler. 

Lyhördheten är något många tycker är väldigt fint med den här sexformen, att det för varandra närmare både under sexet och efteråt eftersom man lär sig lyssna på ett annat sätt. 

8. Använd mycket glid

Du kan nästan inte använda för mycket glidmedel, så se till att både din penis och själva analöppningen är täckt. Under sexets gång, speciellt i början, kommer du behöva fylla på glidet successivt för att upprätthålla känslan. 

Under liggets gång torkar det nämligen ut även om du har använt mycket från början, så att ha glidmedlet nära till hands kommer underlätta. 

Det är svårt att spruta glid direkt i analen så det bästa sättet att få det halt på insidan är att täcka penisen både under och över. Klicka lite glidmedel i din hand, smörj in penisen med det och börja sedan. I början kan det även krävas snabbare påfyllning än vad det gör när man hållit på ett tag. 

Gör rent dig ordentligt

Vi har redan pratat om vikten av god rengöring för bådas skull. Om du vill underlätta rengöringen kan du köpa hem som en liten pump med ett skaft där du sprutar upp vatten precis i analöppningen för att skölja rent. Då sitter du på toaletten, sprutar upp och tömmer sedan ut vattnet och spolar bort det. 

Detta är ett väldigt populärt sätt att göra sig ren på och det kostar inte heller så mycket, så vi kan verkligen rekommendera det! 

Ha analsex utan att stoppa in något

analsex utan penetration

En del är penetrerande analsex men det finns även olika former där man inte alls för in något i ändtarmen utan enbart håller sig på utsidan. Eftersom analöppningen är en erogen zon så kan man uppnå riktigt mycket njutning genom att vara på utsidan. 

Det mest effektiva sättet är att försiktigt slicka runt och i analöppningen. Använd mycket tunga och blöt ner rejält. Du kan växla mellan anus och slidan eller fokusera enbart på anus. Du kan slicka i olika ställningar och med olika hastighet efter vad du och din partner tycker om. 

Att leka med fingrar på utsidan är också skönt. Smek runt och i hålet utan att stoppa in. Du kan dock med fördel teasa lite så att din partner vill ha något i analen eller får en försmak för hur det känns. Detta är ett perfekt förspel och inkörsport till att sedan våga ha penetrerande analsex, ifall det är något som ni båda vill. 

Att ge anus kärlek är både ett bra förspel och ett bra sätt att ha sex på, så testa er fram och var nyfikna. Glöm inte bort att tvätta dig noggrant även om ni bara ska vara på utsidan. Det gör du enklast i duschen men går även att göra med en bit blöt toalettpapper. 

Vad ska man göra om analsex gör ont?

Ifall analsexet gör ont så gör ni något fel. Det vanligaste är att ni inte värmt upp ordentligt, men det kan även handla om fel sinnesstämning, för lite glid eller att din partner tar i för hårt. 

Upplever du smärta bör du direkt avbryta analsexet och tänka igenom vad du tror gick fel. Testa sedan göra mer av allt, alltså mer förspel, glid, mjukare tag och ha mycket tid på er. 

Analsex kan kännas lite ont i magen till en början och det kan även spänna på ett obekvämt sätt ett tag, men om inte detta går över till njutning ganska snabbt så är det som sagt något som är fel. Det ska vara skönt, inte obehagligt även om det första gången kan kännas främmande! 

Olika positioner som är sköna vid analsex

Det finns mängder med olika sköna ställningar man kan ligga i när man har analsex. Här nedan är våra favoriter. Kom ihåg att prova olika vinklar för att hitta det som känns allra skönast för er.

1. Doggy

analsex i doggy

Doggystyle är en riktigt skön ställning att ha analsex i eftersom man kommer djupt och dessutom trycker åt g-punkten vilket kan ge riktigt sköna orgasmer. I doggy måste man vara extra försiktig eftersom man kommer så långt in och vi tipsar om att börja med en annan ställning. Gå sedan på doggy när du är riktigt uppvärmd! 

2. Missionären

Missionären är en klassiker som fungerar lika bra vid analt som vaginalt sex. I missionären kommer man nära varandra, har bra möjlighet att kyssas, hålla om och även variera i vinklar och djup. Många tycker missionären är skön att börja med eftersom den går att göra ganska skonsam och mjuk om man vill. 

3. Cowgirl

Att rida är riktigt skönt vid analt sex och bör verkligen provas på. Då kan du även passa på att gnida fram och tillbaka för att få både din klitta och eventuellt din g-punkt stimulerad om du gör på rätt sätt. 

Cowgirl är inte heller så bra att börja med utan är skönast att ta när man blivit varm i kläderna. 

4. Reversed cowgirl

Att rida med ansiktet bort från den du ligger med är ett skönt sätt att få en ny vinkel och även perfekt för att få din partner att se vad som händer. Då får han första parkett till att se sin penis röra sig in och ut ur din anal samtidigt som du kan styra precis som du vill efter vad som känns bäst. 

5. Skeden

Att skeda är ett perfekt sätt att komma riktigt nära varandra och även ett bra sätt att kunna stimulera och komma åt klitoris under tiden penisen är i analen. Skeden är en skön ställning att börja i!

Förbered dig mentalt

Som vi varit inne på lite tidigare så är en stor del av analsex att vara förberedd mentalt, alltså att verkligen slappna av och känna att analsexet är något man vill ha och kan njuta av. 

För att vara där rent psykiskt är det viktigt att släppa kontrollen och vara helt avslappnad och mjuk i kroppen. Det här är riktigt svårt och är något man måste öva länge på. Även dem som har haft analsex många gånger tidigare tycker detta är en svår bit att bemästra och det handlar mycket om att vara på rätt humör och ha rätt sug. 

Att verkligen vilja ha analsex och att verkligen vara riktigt upphetsad är därför det bästa man kan göra för att förbereda sig i huvudet. 

Det underlättar även om du vet att du är ren samt känner dig trygg med din partner. Dem sakerna får dig att slappna av ytterligare. 

Med detta sagt är det inte så stor idé att försöka en dag som du inte är på rätt humör eller har rätt stämning i kroppen utan då är det bättre att vänta lite tills ett tillfälle då det känns helt rätt. För att lyckas tajma in ett sådant tillfälle kan man även bygga upp en stämning med sin partner och förbereda hjärnan redan flera timmar innan det är dags, något som verkligen brukar få igång suget. Detta kan man exempelvis göra genom att sex-sms:a.

Att hoppa mellan analen och slidan

Det går att byta mellan vaginalt och analt sex under en och samma akt men det är inget vi rekommenderar eftersom det kommer med en del risker. I analen finns det nämligen så kallade e-colibakterier vilket kan leda till svamp eller urinvägsinfektion om dem kommer in i slidan. 

Vill du byta mellan hålen under samma sex är det bästa att ha kondom och sedan ta av den när det är dags att byta och därefter sätta på en ny när du ska tillbaka igen. 

Om du som tar emot har gjort rent dig riktigt ordentligt minskar risken för att detta ska ske och du kan då köra utan kondom, men du ska vara medveten om att det fortfarande finns en risk! 

I porrfilmer är det inte helt ovanligt att man byter emellan. Anledningen till att det går där är eftersom de är proffs och kan göra rent helt och hållet samt att de hela tiden kollar sig efter sjukdomar. 

Analsex är inte som i porr

Många har sett analsex i porr och vi vill understryka att det inte är samma i verkligheten. Den största skillnaden är att det är mer mjukt och intimt på riktigt och inte lika hårt som i porren. De flesta kvinnor tycker i alla fall inte att det är så behagligt med ett för hårt analsex även om vissa gillar det. 

I verkligheten måste man även värma upp mycket mer än vad de gör i porr och det finns även risk att få bajs på sin penis, något som inte syns på film. 

Det är viktigt att känna till den här skillnaden för att kunna förbereda sig så bra som möjligt inför att ha analsex för första gången. 

Baksug

Det finns en risk att få ett så kallat baksug vid anal penetration även om risken är ganska låg ifall man gjort rent sig ordentligt. För att undvika baksug så bör även du ta det lugnt och försöka undvika att trycka in så mycket luft i analen, något som du undviker genom att inte dra ut ollonet helt så ofta utan istället vara i analen så mycket som det går. 

Ifall du inte drar ut penisen helt när du rör dig fram och tillbaka så är risken för baksug ganska låg och något du inte behöver oroa dig för!

Författare:

Läs fler relaterade inlägg: